Shane MacGowan (1957 - 2023)


Anglický zpěvák a umělec Shane MacGowan je nejlépe znám jako zpěvák keltské punkové kapely The Pogues.

Během 80. let funguje s kapelou The Pogues, která čerpala ze svého irského dědictví, takže Shane změnil svůj raný punkový styl na tradičnější zvuk. Kapela vydala během osmdesátek 5 úspěšných alb a několik singlů. Mnoho Shenových písní je ovlivněno irským nacionalismem, historií, zkušenostmi Irů v Londýně a Spojených státech a životem v Londýně obecně. Tyto vlivy rovněž dokumentuje jeho biografie „Rake at the Gates of Hell: Shane MacGowan in Context“.

V 90. letech The Pogues vyhodili MacGowana kvůli alkoholu, drogám a neprofesionálnímu chování. Shane založil novou kapelu Shane MacGowan and The Popes, která nahrála dvě studiová alba, živé album, živé DVD a turné na mezinárodní úrovni. Shane se věnoval krom muziky a spolupráce se slavnými umělci i malování a charitě. Rovněž se zdokonaloval ve hře na harmoniku, banjo, bodhrán a piano.

Po miléniu došlo k oživení The Pogues a proběhlo několik úspěšných turné. V roce 2006 byl Shane zařazen do seznamu časopisu NME v žebříčku Rock Heroes List. Spolupracoval s Petem Dohertym, s letitým kamarádem Johnny Deppem, Joe Strummerem, který ho v rozhovoru označil za jednoho z nejlepších spisovatelů století. Rovněž vystupoval s Chrissie Hynde, Sinead O'Connor, která mu pomohla zbavit se heroinové závislosti tím, že ho udala policii. Shane zpočátku zuřil, ale dodnes jí je vděčný. Sinead je jedna z mála vyvolených celebrit, které mají to štěstí navštěvovat dům Shanea. Nahrával rovněž s Glenem Matlockem, Mickem Jonesem, Jesus and Mary Chain, Dropkick Murphys, či Nickem Cavem.


25.12.1957
Pembury, Kent, England, Velká Británie
30.11.2023
Dublin, Irsko
Shane MacGowan csfd

Lokakuun valoaOkrsek 49County KilburnDohazovačInformátorJasný terčBasquiatMůj nejmilejší barUloupená srdceGeorgiaŠance pro láskuMé soukromé IdahoThe Ghosts of Oxford StreetCesta domůSid a NancyTeachersMiami ViceIf I Should Fall From Grace: The Shane MacGowan StoryVelké záhady a mýty 20. stoletíNever Mind the BuzzcocksThe Ulysses ProjectLibertinA Man You Don't Meet Every DayJezte boháčePřímo do peklaHrnec zlaťáků: Pár drinků s Shanem MacGowanemBasically, Johnny MopedBilly Childish Is DeadLife and Lyrics of Kirsty MacColl, TheSex Pistols: Děs a běsThe Clash: Westway to the WorldStraight to You: Nick Cave - A PortraitPunk Rock MovieThe Justice Collective: He Ain't Heavy, He's My BrotherShane MacGowan - That Woman's Got Me DrinkingNick Cave & the Bad Seeds: The VideosPop GoldTV Burp1994 Billboard Music Awards, TheNoční show Conana O'BrienaLater... With Jools HollandThe Late Late Show


Aktualizace osobnostního profilu Shane MacGowan: 3.4. 2024 16:28