Patricia Highsmith (1921 - 1995)   † 74 let


Americká spisovatelka Patricia Highsmith je známá svými psychologickými thrillery, včetně řady pěti románů s postavou Toma Ripleyho. Během své kariéry trvající téměř pět desetiletí napsala 22 románů a řadu povídek. Její práce také vedla k více než dvěma desítkám filmových adaptací.

Její první román „Cizinci ve vlaku“ byl hrán jak v divadle, tak ve filmu. Nejznámější byl film Alfreda Hitchcocka z roku 1951. Úspěch měl i její román z roku 1955 „Talentovaný pan Ripley“, který byl rovněž několikrát upraven pro film. Highsmith psala pod pseudonymem Claire Morgan, v roce 1952 vydala první lesbický román se šťastným koncem „The Price of Salt“ („Cena soli“), který byl o 38 let později znovu publikován pod jejím jménem a později adaptován do filmu z roku 2015.

Highsmithová po celý život snášela cykly deprese. Přes literární úspěch si do deníku z ledna 1970 napsala: „Jsem cynická, poměrně bohatá, ale osamělá, depresivní a naprosto pesimistická.“ V průběhu života trpěla Patricia nedostatkem ženských hormonů, mentální anorexií, chronickou anémií, Buergerovou chorobou a rakovinou plic. Dle jejího životopisce Andrewa Wilsona byl její osobní život problémový. Byla alkoholička, která údajně nikdy neměla důvěrný vztah, který by trval déle než několik let.

Někteří její současníci a známí ji považovali za misantropickou a nepřátelskou. S přibývajícím věkem se její chronický alkoholismus stupňoval. Skvěle upřednostňovala společnost zvířat před společností lidí a v rozhovoru z roku 1991 uvedla: „Rozhodla jsem se žít sama, protože moje představivost funguje lépe, když nemusím mluvit s lidmi.“ Někteří ji považovali za lesbičku s misogynímy sklony. Highsmith milovala kočky a chovala asi tři sta šneků ve své zahradě v Suffolku.


19.1.1921
Fort Worth, Texas, USA
4.2.1995
Locarno, Švýcarsko
Patricia Highsmith csfd

Deep WaterZpůsob vraždyCarolSmrt v labyrintuNaanPláč sovyNávrat pana RipleyhoRipleyho hraTalentovaný pan RipleyCizinky ve vlakuLa Rançon du chienTrip nach TunisDer GeschichtenerzählerHúkanie sovyHoukání sovySchrei der Eule, DerDie zwei Gesichter des JanuarEdiths TagebuchTiefe WasserHluboké vodyDie gläserne ZelleAmerický přítelŘekněte jí, že ji milujiOnce You Kiss a Stranger...Le MeurtrierV plném slunciCizinci ve vlakuRipleyNeobvyklé příběhyArmchair ThrillerZadáno pro Alfreda Hitchcocka77 Sunset StripJane Wyman Presents The Fireside TheatreStudio OneLoving HighsmithThe Late ShowThe Wednesday ThrillerITV Play of the Week


Aktualizace osobnostního profilu Patricia Highsmith: 25.4. 2024 19:37