Sylva Talpová 68 let


Sylva Talpová se narodila 4. června 1955 v Karviné. Chtěla studovat medicínu, avšak po maturitě na gymnáziu doprovázela jako partnerka spolužáka k přijímacím zkouškám na JAMU do Brna, kde byla sama přijata. Roku 1978 hrála v absolventském představení hry od Miroslava Horníčka "Tři Alberti a slečna Matylda", studium činoherního herectví úspěšně zakončila roku 1979.

Ve filmu se objevuje sporadicky (pouze v několika televizních), zato dabingu se věnuje stále. Mimo dabování řady filmových rolí (např. paní Audelová a vypravěčka v Čokoládě Lasse Hallströma) mluvila jejím hlasem Katerina Jacob coby komisařka Sabrina Lorenzová v seriálu Big Ben. Nejvíce si ji však zřejmě vybaví fanoušci seriálu Star Trek, v němž propůjčila hlas Kate Mulgrew - kapitánu, později admirálovi Kathryn Janewayové.

Od roku 2000 působí Sylva Talpová na JAMU jako docentka. Vede ateliér muzikálového herectví. Vyučuje rovněž umělecký přednes, techniku mluveného projevu, dabingové herectví. Věnuje se též režii dabingových děl a úpravě dialogů. Kromě toho je nezávislou novinářkou, vede semináře komunikačních a prezentačních dovedností a etikety. Nezanedbatelná je její práce pro Český rohlas Brno - čtení na pokračování, rozhlasové hry, přednes básní.

S herečkou Hanou Talpovou jsou vzdálené příbuzné. Má dceru Sylvu.


4.6.1955
Karviná, Československo
Sylva Talpová csfd

Pravda visí na vláskuPříliš mnoho dobrých úmyslůHonzíkPapírový mostSestra AmátaZapomeňte na MozartaPatriot životaSoudce a drahokamHrabě Zinzendorf - síla přesvědčeníLid v názvu stranyUdílení cen Františka Filipovského 2017Dobré ráno


Aktualizace osobnostního profilu Sylva Talpová: 13.11. 2023 02:51