Jiří Melíšek (1932 - 2015)


Jiří Melíšek se narodil v Praze na Žižkově. Jeho otec byl známý hudebník, textař a scenárista Karel Melíšek. Má na svědomí například písně Zpíval kos s kosicí a Praha je krásná. Maminka Jiřího Melíška byla velmi krásná žena. Zřejmě i to ovlivnilo výběr jeho manželky, kterou se stala přední česká manekýnka.

„Lepší je dobrý šot než blbý film.“

Jiří Melíšek napsal několik mikrokomedií, z nichž nejznámější je SVATBA V TERÉNU (1972) o novomanželích, kteří svou svatební noc chtějí prožít v pronajaté chatě. Pracoval také na několika hudebně zábavných pořadech a napsal scénář pro tři díly seriálu BAKALÁŘI (1971).

Podílel se na třech celovečerních filmech, z nichž nejznámější je AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ (1977). Jiří Melíšek také napsal několik televizních seriálů. Prvním byl ROBOT EMIL (1960) pro děti. S největším ohlasem u diváků se setkal seriál SLAVNÉ HISTORKY ZBOJNICKÉ (1985). Následovala komunální satira PŘEJDĚTE NA DRUHOU STRANU (1988). Především dětem byl určen seriál o bílých jelenech ÚZEMÍ BÍLÝCH KRÁLŮ (1991). V česko-německé koprodukci vznikl seriál z prostředí veterinární kliniky O ZVÍŘATECH A LIDECH (1994).


16.6.1932
Praha, Československo
7.12.2015
Hlavní město Praha, Česko
Jiří Melíšek csfd

TombolaRecept na milováníPrincezny na trvalouStenaDvadsaťtisíc v košiSnídaně v pánském pyžamuBonzo, domácí zázrakBytTři od mořeŠtyri kolesáAť žijí duchové!Chlapi jak se patříPříliš hodní lid銝astné a veseléMedvěd pro hostaSeznámení hledajíO zvířatech a lidechÚzemí bílých králůPřejděte na druhou stranuSlavné historky zbojnickéDlouhá bílá stopaJá a můj pesRobot EmilVzpomínky nám zůstanouKulaté písničkyPísničky na vlnáchPísničky z celuloiduJsi jako zahradaStudentkyStrašidlaBakalářiKdyž vy jste taková jiná...Fermež kontra peniaze


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Melíšek: 5.1. 2024 13:24