Nicole Calfan 77 let


Francouzská herečka Nicole Calfan má za sebou zajímavou uměleckou kariéru, prošla nejslavnějším divadlem Comédie Française, točila filmy s největšími hvězdami, později se prosadila i jako spisovatelka, a i když nikdy nepatřila mezi skutečné star, dodnes je u veřejnosti velmi oblíbená. Pochází z Paříže, její otec byl ruského původu, matka byla z Polska. Od dětství toužila po divadle a hereckou průpravu absolvovala na Národní konzervatoři dramatických umění, studium dokončila v roce 1969.

Ještě před dokončením konzervatoře začala hrát v Comédie Française, kde nakonec strávila šest let (1968-1974). Na této slavné scéně hrála převážně v klasickém francouzském repertoáru z tvorby Molièra nebo Victora Huga. Například v Molièrově Lakomci (1970) alternovala roli chudé Mariany se svou spolužačkou z konzervatoře Catherine Hiegel. Po řadě úspěšných kreací dostala až v roce 1974 nabídku na stálé členství v Comédie Française, ale obávala se dvacetiletého smluvního závazku. Divadelní svět dočasně opustila a točila pro film a televizi.

Mezitím se setkala s Jeanem Yanne a nějakou dobu působila v jeho divadelním souboru. Jejich prvním společným filmem byla komedie JSEM NEVĚRNÝ MANŽEL (Etes-vous fianceé à un marin grec où à un pilote de ligne?, 1971), kde vytvořili mileneckou dvojici ministerského úředníka a jeho mladé sekretářky. Hlavní ženskou roli hrála Nicole Calfan v Yannově autorské komedii ČÍŇANÉ V PAŘÍŽI (Les Chinois à Paris, 1973). S Jeanem Yannem nějakou dobu sdílela také své soukromí. Tehdy dostala nabídky i od zahraničních producentů a například v Lesterově mezinárodně obsazené adaptaci TŘÍ MUŠKETÝRŮ (The Three Musketeers, 1974) hrála menší postavu služky Kitty. V koprodukčním thrilleru POVOLENÍ ZABÍJET (Permission to Kill, 1975) se objevila ve větší roli prospěchářské krasavice Melissy.

Dvakrát točila také s Annie Girardot, na větším prostoru se objevila například v komedii DO TOHO, MAMINKO! (Vas-y-maman, 1978) v úloze ředitelky továrny na brýle. Zajímavou příležitost dostala pak jako učitelka angličtiny Elizabeth v dramatu PSI (Les chiens, 1979) s Victorem Lanouxem a Gérardem Depardieuem. Po několika letech se před kamerou sešla také s Alainem Delonem a vytvořili spolu manželský pár ve filmu GANG (Le gang, 1977).


4.3.1947
Paříž, Île de France, Francie
Nicole Calfan csfd

Dans l'ombre des dunesIls s'aiment... enfin presque!L'Homme parfaitMaman a DisparuZaměstnanec měsíceGuySous le même toitLe Mari de mon mariJe compte sur vousUn prince (presque) charmantLa Vérité si je mens ! 3Nos plus belles vacancesLa RésidenceVieilles canaillesUn point c'est tout!Muž a jeho pesLa Promeneuse d'oiseauxNuit noireUne employée modèleL'Étrange monsieur JosephPřece bych ti nelhal!Špinaví, prohnilí lumpovéL'Âge de Monsieur est avancéJediný svědekLes InvitésLes P'tites têtesT'es folle ou quoi ?PsiOne, Two, Two: 122, rue de ProvenceVas-y mamanGangLe Naufrage de Monte-CristoHistoire de rirePrší na SantiagoPovolení zabíjetSynomosia stin MesogeioTři mušketýři 2Číňané v PařížiMoi y'en a vouloir des sousMužiTři mušketýřiJsem nevěrný manželKořistBorsalinoVelká láskaLes PoneyttesTout cela je te le donneraiAlphonseStíny smrtiGloria


Aktualizace osobnostního profilu Nicole Calfan: 12.3. 2024 18:17