Jean-Claude Bercq (1929 - 2008)


Francouzský herec Jean-Claude Bercq byl ve filmu s jedinou výjimkou představitelem jen malých rolí, uplatnil se také jako kaskadér, několikrát se objevil i v nákladných mezinárodních projektech válečného žánru. Narodil se v malém městečku Valleroy na francouzsko-německém pomezí a v mládí vystřídal různá zaměstnání, jako voják se také zúčastnil korejské války. Po návratu z Asie znovu hledal uplatnění a nakonec začal studovat herectví.

Zatímco vedlejší role hrál Bercq v mezinárodně úspěšných titulech, jeho jediná hlavní role skončila spíše fiaskem. Jednalo se o film TAJNÝ AGENT S JUDO PRŮPRAVOU (Le judoka, agent secret, 1967), který těžil z tehdejší obliby špionážních filmů, nedosáhl ale kvalit ani úspěšnosti jiných podobně zaměřených počinů. U nás jsme jej mohli vidět jako zástupce komisaře (Paul Meurisse) ve slavné kriminálce DRUHÝ DECH (Le deuxième souffle, 1966) nebo ve filmu RVAČKA V PANAMĚ (Du rififi à Paname, 1967) po boku Jeana Gabina. V dalším mezinárodním projektu, Youngově historickém filmu MAYERLING (1968), ztvárnil postavu uchazeče o portugalský trůn vévody z Braganzy.

Poslední významnější filmy v Bercqově filmografii se objevují počátkem sedmdesátých let, jako jednoho ze závodníků jsme jej mohli vidět v dramatu z prostředí automobilové rallye LE MANS (1971), poté hrál v dnes již zapomenutých filmech. Z jeho posledních rolí ve snímcích s erotickým podtextem připomeňme alespoň film V ŽIVOTNÍ VELIKOSTI (Grandeur nature, 1974), který ve Francii natočil významný španělský režisér Luis Garcia Berlanga.

V této době byl Jean-Claude Bercq nespokojen s vývojem kinematografie celkově, nemluvě o jeho vlastních možnostech uplatnění a svou kariéru ve filmu ukončil. Absolvoval rekvalifikaci v oboru uměleckých řemesel a začal podnikat. Věnoval se dodávkám komponentů pro domy skandinávského typu a díky tomu často cestoval do Norska, které si velmi oblíbil.


7.4.1929
Valleroy, Francie
12.12.2008
Saint-Louis, Francie
Jean-Claude Bercq csfd

Femmes vicieusesLe sexe à la barrePřirozená velikostDécembreHit!La regrettable absence de Terry MonaghanLe MansUn condéL'Opium et le batonLe Bal des voyousMayerlingStuntmanCapitaine SingridDruhý dechLe Judoka, agent secretRvačka v PanaměTrojitý křížZtracená jednotkaL'Arme à gaucheLa fleur de l'âgeUp from the BeachPekloSpatřit plavého koněVlakLes ViergesSnobs !Un coupleLe PèlerinageÉtranger, d'où viens-tu?Pont dormantLe monde parallèle


Aktualizace osobnostního profilu Jean-Claude Bercq: 6.3. 2024 08:11