Claude Sylvain (1930 - 2005)


Francouzská herečka a zpěvačka Claude Sylvain je dnes již sice méně známá, i u nás jsme ji ale mohli vidět v několika filmech z padesátých let 20. století, kdy své půvaby uplatnila v různých žánrech. Narodila se v Neuilly-Plaisance, které dnes patří k okrajovým částem Paříže, její rodné jméno bylo Claude Nelly Gelblum. O jejích začátcích toho není mnoho známo, je ale pravděpodobné, že do uměleckých sfér vstoupila až poté, co se počátkem 50. let stala druhou manželkou populárního šansoniéra a také herce Francise Claude (1905-1989).

Co se týče filmů ze současnosti, na místě je připomenout celosvětově úspěšný titul KDYBY VŠICHNI CHLAPI SVĚTA (Si tous les gars du monde, 1955), kde jako jedna z mála zastupovala ženské pohlaví. Velkou příležitost dostala po boku slavného Fernandela v jednom z příběhů o faráři Donu Camillovi; v italsko-francouzské komedii DON CAMILLO A POSLANEC PEPPONE (Don Camillo e l'onorevole Peppone, 1955) hrála hlavní ženskou roli mladé komunistické aktivistky Clotilde. S Fernandelem a v režii Juliena Duviviera pak natočila ještě film MUŽ V NEPROMOKAVÉM PLÁŠTI (L'homme à l'imperméable, 1956).

Typické pro herečky jejího typu je, že zatímco ve slavných filmech dostávala jen menší role, naopak velké příležiosti jí nabídli tvůrci dnes již méně známých filmů. Je to i případ detektivky VE STYLU SHERLOCKA HOLMESE (À la manière de Sherlock Holmes, 1956), v níž vytvořila ústřední dvojici s Henri Vilbertem. V roce 1958 se mihla také v jedné epizodě dobově oblíbeného kriminálního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes), poté se pod vlivem manžela pokusila i o pěveckou dráhu a na přelomu 50. a 60. let natočila několik singlů.

Od konce padesátých let se před kamerou objevovala již jen výjimečně, nakonec svou hereckou kariéru zakončila v televizi, v roce 1984 se mihla v jednom díle seriálu PÁNI POROTCI (Messieurs les jurés). Claude Sylvain poslední léta života strávila v ústraní na venkově, zemřela na Silvestra 2005 ve vesnici Vaux-sur-Lunain nedaleko od Paříže.


9.5.1930
Neuilly-Plaisance, Francie
31.12.2005
Vaux-sur-Lunain, Francie
Claude Sylvain csfd

Majordome, LeLes AffreuxMuž v nepromokavém pláštiLe Sang à la têteSi Paris nous était contéÀ la manière de Sherlock HolmesDon Camillo e l'onorevole PepponeKdyby všichni chlapi světaLa Tour de NesleRvačka mezi mužiEscalier de serviceMadame du BarryPřípad MauriciusČervený a černýMessieurs les jurésPosledních pět minutLa grande farandole


Aktualizace osobnostního profilu Claude Sylvain: 23.10. 2023 05:53