Víctor Gaviria 69 let


Víctor Gaviria je jedním z nejrespektovanějších režisérů současné Kolumbie. Vedle této své filmové profese je znám také jako scénárista, básník a spisovatel. Po absolvování psychologie na Universidad de Antioquia se nejprve zabýval literaturou (inspirován zvláště Andersenem), psaním divadelních a později i filmových dialogů se pak postupně propracoval k nezávislému filmu. Podle jeho vlastních slov bylo tehdy natáčení filmů velmi levné, snažší než literatura a přinášelo s sebou další formy komunikace.

Gaviriovy filmy získaly řadu mezinárodních ocenění, dva z nich byly součástí oficiálního výběru na festivalu v Cannes. V březnu 2009 byl režisér oceněn na festivalu v Guadalajaře. Přestože jeho dílo zprvu Kolumbijce šokovalo, nikdo nezpochybňuje fakt, že věrně odráží sociální situaci své země. Režisérův styl lze označit jako eklektický: neorealistické drama se zde mísí s prvky expresionismu, kriminální či gangsterský thriller se prolíná s pohádkou. Jeho filmovou tvorbu lze doporučit také ke studiu kolumbijské španělštiny a latinskoamerických reálií. V současné době autor pracuje na několika projektech založených na skutečných událostech z prostředí zločinu.


19.1.1955
Medellín, Kolumbie
Víctor Gaviria csfd

Život s bestiíSumas y restasLa vendedora de rosasRodrigo D: No futuroLos cuentos de Campo ValdésLa vieja guardiaLos músicosBuscando trébolesAnhell69


Aktualizace osobnostního profilu Víctor Gaviria: 3.4. 2024 22:05