Haya Harareet (1931 - 2021)


Původem izraelská kráska Haya Harareet je dnes již málo známá, kdysi ale oslnila svět velkou rolí půvabné Ester v jedenáctioscarovém velkofilmu BEN HUR (1959). Pochází z města Haifa na severu dnešního Izraele, v době jejího narození to ale byl britský protektorát Palestina. Počátkem padesátých let se Haya Harareet prosadila v domácích soutěžích krásy a to také předznamenalo její cestu do filmových studií. Poprvé hrála v izraelském dobrodružném filmu KÓTA 24 NEODPOVÍDÁ (Giv’a 24 Eina Ona, 1955), který byl uveden na festivalu v Cannes. Tady Haya Harareet získala ocenění za svůj herecký výkon a to jí pomohlo ke zviditelnění v Evropě.

Hlavní ženskou roli pak hrála v britské kriminálce TICHÝ SPOLEČNÍK (The Secret Partner, 1961), v dalším mytologickém příběhu ATLANTIDA (L’Atlantide, 1961), tentokrát z francouzsko-italské koprodukce, byla jako královna Antinea partnerkou J. L. Trintignanta. Poté natočila v Itálii již jen dva průměrné filmy dobrodružného zaměření s režisérem Leopoldem Savonou a v páru s americkým hercem Tony Russelem.

Vraťme se ale ještě k předávání Oscarů v dubnu 1960, kde s jedenácti trofejemi zabodoval BEN HUR. O Oscara za nejlepší film se tehdy ucházel také britský režisér Jack Clayton (1921-1995) se svým snímkem MÍSTO NAHOŘE. Oscara sice nezískal, ale životní výhrou se pro něj stalo setkání s Hayou Harareet, která byla od té doby jeho životní partnerkou. Mimo jiné byla spoluautorkou scénáře k jednomu z dalších Claytonových filmů, DŮM NAŠÍ MATKY (Our Mother’s House, 1967). Dodejme, že Clayton byl v té době ještě formálně ženatý s původem francouzskou herečkou Katherine Kath (1920-2012). Až po letech se s ní rozvedl a v roce 1984 následoval sňatek s Hayou Haraheet.

Již ovdovělá Haya Haraheet v současnosti žije na venkově ve Velké Británii. Nyní zůstává poslední žijící osobností z hvězdného obsazení slavného filmu BEN HUR.


20.9.1931
Haifa, Palestina (nyní Izrael)
3.2.2021
Marlow, England, Velká Británie
Haya Harareet csfd

Ultima carica, L'Leggenda di Fra Diavolo, LaThe InternsAntinea, l'amante della città sepoltaThe Secret PartnerBen HurŽena, o které se mluvíGiv'a 24 Eina OnaDům naší matkyPat Boone in HollywoodThe 17th Golden Globe Awards


Aktualizace osobnostního profilu Haya Harareet: 6.11. 2023 09:11