Dany Dauberson (1925 - 1979)


Dany Dauberson je i v rodné Francii dnes méně známá, v padesátých letech 20. století byla ale značně populární jako zpěvačka a díky tomu se příležitostně dostala i před filmovou kameru. Pocházela z malého města Le Creusot v Burgundsku a profesionálně začala zpívat po druhé světové válce v pařížských kavárnách a kabaretech.

V roce 1949 pořídila první gramofonové nahrávky, tehdy také měla poprvé hrát i ve filmu, z účasti na filmu TAJEMSTVÍ MAYERLINGU (Le secret de Mayerling, 1949) ale nakonec sešlo. Před kamerou se tak poprvé mihla až v rámci mezinárodně obsazeného povídkového projektu PŘÍBĚHY Z PĚTI MĚST (A Tale of Five Cities, 1951). I když se zdokonalovala jako zpěvačka a zaznamenala značný úspěch v Británii a USA, proniknout mezi největší hvězdy francouzské populární hudby se jí nepodařilo. Příčina byla v nedostatku vlastního repertoáru (často zpívala písně, které již předtím proslavila Edith Piaf), nejširší veřejnost navíc jen těžko přijímala její kontroverzní soukromý život, takže známá zůstávala spíše jen v pařížských uměleckých kruzích.

V roce 1956 reprezentovala Francii na mezinárodní soutěži Eurovize ve Švýcarsku, kde zpívala píseň Il est là. Podle tehdejších pravidel se veřejně vyhlašovala jen vítězná píseň (v roce 1956 vyhrála švýcarská zpěvačka Lys Assia), umístění dalších zúčastněných se neuvádělo. O rok později hrála zpěvačku Florinu ve filmovém dramatu ET PAR ICI LA SORTIE (1956), účinkovala také v televizi. Stránky bulvárních deníků pak plnil její další pikantní vztah s jednou rozvedenou italskou aristokratkou, později byla její partnerkou v soukromém životě nadějná francouzská herečka Nicole Berger (1935-1967).

Poslední gramofonovou desku nazpívala v roce 1965, poté se ještě objevila jako barmanka Léa v kriminálce RVAČKA V PANAMĚ (Du rififi à Paname, 1966) v hlavní roli s Jeanem Gabinem. Osudným se v životě Dany Dauberson stal začátek dubna 1967. Tehdy se stala účastnicí tragické autonehody poblíž Rouenu. Ona sama vyvázla prakticky bez úhony, ale její přítelkyně Nicole Berger na následky vážných zranění zemřela několik dní poté. Dany Dauberson chtěla okamžitě ukončit veškeré umělecké aktivity, absolvovala ale ještě předem smluvené turné po Izraeli, pak se ale zcela stáhla do soukromí. Po nějaké době začala provozovat restauraci v Antibes nedaleko Nice, ke zpěvu se ale již nevrátila.


16.1.1925
Le Creusot, Francie
16.3.1979
Dany Dauberson csfd

Rvačka v PanaměC'est arrivé à 36 chandellesEt par ici la sortieSoirs de ParisA Tale of Five Cities


Aktualizace osobnostního profilu Dany Dauberson: 19.11. 2023 16:47