Karel Schwarzenberg 86 let


Karel Schwarzenberg (* 10. prosince 1937 Praha-Bubeneč), celým jménem Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas kníže ze Schwarzenbergu (německy Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg), je českým politikem a poslancem politické strany TOP 09, v níž zastává funkci předsedy. V minulosti zastával funkce senátora, ministra zahraničí a byl také kancléřem prezidenta Václava Havla. V prezidentské volbě v roce 2013 byl jedním z nejfavorizovanějších kandidátů. Karel Schwarzenberg je příslušníkem české větve šlechtického rodu Schwarzenbergů. V zemích, kde nebylo užívání šlechtických titulů zrušeno či zakázáno, je jeho dědičným šlechtickým titulem „kníže ze Schwarzenbergu, vévoda krumlovský, hrabě ze Sulzu a landkrabě klettgavský".

Karel Schwarzenberg již od mládí podporoval snahy o návrat svobody a demokracie do Československa. Jeho podpora směřovala například k československému disidentu po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Mezi léty 1984 a 1990 vykonával funkci předsedy Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva a v roce 1989 byl společně s Lechem Wałęsou vyznamenán Cenou lidských práv Rady Evropy. V tomto roce také pomáhal založit Masarykovo demokratické hnutí, jehož cílem bylo, aby morální, humanitní a demokratické ideje Tomáše Garrigua Masaryka podpořily nově vznikající demokratickou společnost a staly se její nedílnou součástí.

V září 2011 se Karel Schwarzenberg s podporou své strany TOP 09 rozhodl kandidovat na prezidenta České republiky v historicky první přímé volbě konané roku 2013. V prvním kole přímé volby skončil s velmi malým rozdílem na druhém místě za Milošem Zemanem. Tito dva kandidáti poté postoupili do kola druhého, kde Karel Schwarzenberg skončil na druhém místě s podporou 45,19 % hlasů.

S Karlem Schwarzenbergem přišla na českou politickou scénu bezesporu noblesa, která je podpořena jeho šlechtickým původem. Tento fakt se však stal do značné míry terčem kritiky, stejně jako jeho dlouhé pobývání mimo Československo. Karel Schwarzenberg měl však vždy hluboký vztah k české zemi, a i když měl dle svých vlastních slov v určitých chvílích pochyby o tom, že se do své vlasti ještě někdy bude moci vrátit, zůstalo toto jeho přání nezměněno. Emocionální pohnutí je v jeho hlase, kdy vypráví o těchto vypjatých okamžicích svého života, velmi zřetelné.


10.12.1937
Praha, Československo
Karel Schwarzenberg csfd

VyprávějChůze lesemMůj otec, knížeSmetanova Vltava očima Bamberských symfoniků13. komnataMobilizace Luboše DobrovskéhoRolling Stones - Hearts for PragueModrá krevJak odchází prezidentEuropaHledá se prezidentTajemství roduUniversum HistoryVolba prezidenta: za kamerouVáclav Havel, Praha - HradČeský žurnál04826 JirousPerla barokaRok bez MagoraPozemšťané, koho budete volit?Udo Proksch: Out of ControlAlbertov 16:00Autre révolution, L'Zle, matičko, zle, Schwarzenberci zde!Naše jediná jistota je, že všechno dobře dopadnePo stopách hvězdIvan Martin Jirous čte dopis od Dáši Vokaté při mši u Tyrolského domu v oboře knížete SchwarzenberkaMenschen & MächteNejznámější Čech - Jan NepomuckýPotomci Přemyslovců aneb tradice zavazuje...Wroclaw 99 minus desetProč Havel?Sax feat. Michajlov - FámaNeboli Václava DolejšíhoCeny Czech Grand Design 2014DVTVSuperdebataPrezidentský duelCesta na HradVolejte prezidentoviČeský lev 2011PartičkaUchem jehlyShow Jana KrauseEvropský manuálSrpnová nocTOP STAR magazínIm Zentrum


Aktualizace osobnostního profilu Karel Schwarzenberg: 4.11. 2023 13:04