Odoardo Spadaro (1895 - 1965)


Odoardo Spadaro patřil v první polovině 20. století k velmi populárním italským zpěvákům, jeho obliba se pochopitelně promítla i ve filmu a s většími časovými odstupy odehrál před kamerou dvacet vedlejších rolí. Narodil se ve Florencii do rodiny policejního důstojníka, hudební nadání zdědil po matce, která hrála na harfu. Odoardo po střední škole v rodné Florencii začal studovat práva, ale již v roce 1912 odešel k divadlu.

Po návratu do Itálie preferoval divadlo, jeho doménou byly operety a muzikály na hudebně zaměřených scénách, objevoval se ale i v dramatech po boku významných herců, hrál například ve Veroně v Shakespearově Romeovi a Julii. Ve filmu dostal velkou příležitost v podobě titulní role v komedii MAESTRO LANDI (1935) o farmáři, který se v cestě za lepším životem dostane do složitého soukolí dramatických situací. V podobně zaměřeném filmu DÍVKA Z JINÉHO SVĚTA (La fanciulla dell'altro mondo, 1934) byla jeho partnerkou tehdy slavná kráska Dria Paola. Jako zpěvák mezitím nacházel uplatnění v rozhlase, nahrával také na gramofonové desky.

Z politických důvodů měl po druhé světové válce několik let problém s uplatněním, k práci hlavně před kamerou a na divadle se vrátil počátkem padesátých let. V příběhu ze zákulisí soutěže krásy MISS ITALIA (1950) se objevil v úloze ceremoniáře, mezinárodně obsazený Renoirův film ZLATÝ KOČÁR (Le carrosse d'or, 1952) mu přinesl velkou roli Dona Antonia, principála kočovné divadelní společnosti. V několika dalších filmech odehrál vedlejší role, za připomenutí ale stojí role Dona Gaetana Cefalu, otce hlavní hrdiny (Marcello Mastroianni) ve slavné komedii ROZVOD PO ITALSKU (Divorzio all'italiana, 1961). V padesátých letech navázal také bohatou spolupráci s televizí, v roce 1955 byl i členem poroty na mezinárodním písničkovém festivalu v San Remu.

I když pro film a televizi pracoval prakticky až do smrti, závěr života nakonec strávil v rodné Florencii, kde zemřel 26. června 1965 ve věku 72 let.


16.1.1895
Florencie, Itálie
26.6.1965
Florencie, Itálie
Odoardo Spadaro csfd

...e la donna creò l'uomoNapoleone a FirenzeMare mattoLa città prigionieraRozvod po italskuCanto nel deserto, UnPorta un bacione a FirenzeCarosello del varietàZlatý kočárMiss ItaliaArcobalenoMaestro LandiFanciulla dell'altro mondo, LaIl giornalino di Gian Burrasca


Aktualizace osobnostního profilu Odoardo Spadaro: 5.3. 2024 09:45