Ravi Shankar (1920 - 2012)


Říká vám něco líbivá skladba Norwegian Wood od nejproslulejší světové hudební skupiny Beatles? Tak věřte, že jste slyšeli tóny citlivé duše indického skladatele Raviho Shankara.

Ravi zde vyrůstal až do svých deseti let, pak se vydal do Paříže, aby doprovázel svého bratra Udaye. Ten byl členem tanečního souboru Compagnie de Danse et Musique Hindou (Soubor hinduistického tance a hudby). Později vzpomíná: "Často jsem intenzivně poslouchal naši hudbu a pozoroval reakce publika. Tato kritická analýza mi pomohla se rozhodnout, co bychom mohli západnímu publiku nabídnout, aby opravdu ocenili a respektovali indickou tvorbu."

V Paříži rovnou vystudoval a jako houba nasával do sebe všechny západní hudební tradice. Tento přístup prokazatelně ovlivnil jeho pozdější tvorbu, která se vyznačovala právě křížením indických a evropských hudebních prvků a stylů. Bylo to od něj přinejmenším chytré, jelikož si získal uznání doma, především však celosvětově. Můžeme o něm uvažovat jako o průkopníkovi, který světu přiblížil tradiční indickou hudbu.

Na hudebním festivalu v roce 1934 se setkal s multi-instrumentalistou Allaudinem Khanem, který se záhy stal jeho hudebním guru a především mentorem. O něm rád vypráví, že byl jako muslim velmi otevřený všemu. Vzpomíná, jak jednoho rána Khan vstoupil do bruselské katedrály, kde zrovna na kůru pěl sbor, přistoupil k soše Panny Marie a začal naříkat jako malé dítě. „Ma, Ma," vykřikoval (matko, matko) a slzy jako hrachy se mu kutálely po tváři. Ravi dodává, že jej z těch míst musel násilím odtáhnout. Tento zážitek způsobil v Raviho duši otevřenost ke všem kulturám a náboženství, kterou si udržel po celý život.


7.4.1920
Varanasi, Uttar Pradesh, Indie
11.12.2012
La Jolla, San Diego, California, USA
Ravi Shankar csfd

GenesisGándhíMeeraUnterwegs nach KathmanduCharlyAlice in WonderlandChappaquaPsychedelics, TheGodaanAnuradhaHlas krveKámen mudrcůKabuliwalaNezdolnýŽalozpěv stezkyDharti Ke LalNeecha NagarRavi Shankar: Between Two WorldsSex and the AnimalsSword and the Flute, TheFlétna a šípPohádka o jedné židliUstad Alauddin KhanAmerická 70. létaGeorge Harrison: Living in the Material WorldMusicWoodstock: Now & ThenWisdomGlass: A Portrait of Philip in Twelve PartsConcert for Bangladesh Revisited with George Harrison and FriendsConcert for GeorgeGeorge Harrison InterviewRock & RollWoodstock DiaryThe Concert for BangladeshRavi ShankarMonterey PopGeorge Harrison: Any RoadEric Burdon and the Animals: MontereyNoční show Conana O'BrienaThe South Bank ShowThe Midnight SpecialIn ConcertThe David Frost ShowThe Smothers Brothers Comedy HourGala de l'UnicefThe Hollywood PalaceThe Clay Cole Show


Aktualizace osobnostního profilu Ravi Shankar: 25.3. 2024 06:54