Raoul Billerey (1920 - 2010)


Francouzský herec Raoul Billerey začínal u filmu jako šermíř a kaskadér, časem se ale propracoval i ke středně velkým rolím v dodnes dobře známých filmech. Pocházel z Nice v jižní Francii, jeho vlastní jméno bylo Émile Gaston Maurice Billerey. Původně studoval herectví u slavného Pierre Renoira a jeho začátky jsou spojeny s profesionálním divadlem, od mládí se ale zároveň věnoval šermu a několik let vystupoval na různých místech Francie se skupinami historického šermu.

Díky početnější spolupráci s André Hunebellem se časem dostal i ke skutečným filmovým rolím, v historickém velkofilmu NAPOLEON (Austerlitz, 1960) slavného režiséra Abela Gance hrál generála Savaryho, zmínku si zaslouží i četnější natáčení s Bernardem Borderie, nejprve se objevil jako hrabě Bussy ve filmu RYTÍŘ DE PARDAILLAN (Le chevalier de Pardaillan, 1962), s Borderiem i dalšími režiséry pak natočil několik titulů dobově oblíbeného špionážního žánru.

Kromě filmu začal v šedesátých letech spolupracovat také s televizí a i tady se v menších rolích objevoval v seriálech kombinujících historický a dobrodružný žánr (THIERRY LA FRONDE, 1963; LAGARDÈRE, 1967; D'ARTAGNAN, 1969). Od konce padesátých let se začal vracet i k divadlu, kde hrál opět často v historických hrách, nezřídka také koordinoval kaskadérské a šermířské výstupy. Z představení, kde zároveň hrál a stál v zákulisí jako koordinátor šermířských exhibicí, připomeňme například Shakespearovy hry Král Lear (1967, Théâtre National Populaire) nebo Richard II. (1970, divadlo v Marseille), stejně tak to byly i osvědčené francouzské kusy jako Hrbáč, Cyrano de Bergerac, Tři mušketýři atd. Kromě pařížských scén vystupoval i na divadelních festivalech včetně toho nejslavnějšího v Avignonu.

V pozdějších letech se Raoul Billerey před filmovou a televizní kamerou objevoval méně častěji, zmínku si ale zaslouží poměrně velká role mušketýra Porthose v komedii D'ARTAGNANOVA DCERA (La fille de d'Artagnan, 1994), tehdy začaly přibývat i úlohy knězů (ROZMARY ŘEKY – Les caprices d'un fleuve, 1996). Ve filmu se objevil naposledy jako otec hlavního hrdiny (Christopher Lambert) ve sci-fi MÉ DRUHÉ JÁ (À ton image, 2004), pak hrál ještě v televizi.


12.10.1920
Nice, Francie
28.7.2010
Limoux, Francie
Raoul Billerey csfd

Les Courriers de la mortLa Tête hauteLa ClienteMé druhé jáRetour à LocmariaSuper prohnilíFelix a Rose - Láska po francouzskuParents à mi-temps : Chassés-croisésLe Serre aux truffesLes Enfants du KarooOranges amèresRozmary řekyJeden život ve dvouLe Coeur étincelantLe Mas ThéotimeD'Artagnanova dceraGrosse fatigueL'Île aux mômesLa Fille du roiDočasná rodinaBitva o Diên Biên PhuKněžna AlexandraUn type bienAprès la guerrePrete bello, IlUne femme tranquilleDům v duněMalá zlodějkaŠuaniLe Moine et la sorciereSi le soleil ne revenait pasUtonutí zakázánoVelká cestaBetty BlueMůj švagr zabil mou sestruPozor, bandité!Hors-la-loiL'EffrontéeFamily rockMadame Sans-GêneLes Trois Mousquetaires ou L'escrime ne paie pasPercival GalskýLes LoulousLes Yeux fermésLes CamisardsMister FreedomNahé dětstvíGaspard des montagnesBanco à Bangkok pour OSS 117Ctihodný StanislavÀ toi de faire... mignonneCartoucheRytíř PardaillanTajnosti PařížeŽelezná maskaKapitán FracasseVe službách králeKapitánNapoleonHrbáč


Aktualizace osobnostního profilu Raoul Billerey: 11.4. 2024 16:25