Horst von Möllendorff (1906 - 1992)


Horst von Möllendorff, vlastním jménem Horst Heinrich Wichard von Möllendorff byl německý novinový karikaturista, komiksový animátor, režisér a scenárista animovaných filmů.

V roce 1943, za Hitlerova režimu, byl povolán do nacistického německého průmyslu krátkých animovaných filmů, aby poskytl náměty na veselé animované filmy, které měly vzniknout na přání ministra propagandy Goebbelse. Filmový režisér a animátor Hans Fischerkoesen vyráběl krátkometrážní animované filmy s tehdy moderní animovanou technikou, ale docházely mu nápady na scénáře. Požádal, aby pro jeho filmy pracoval jako scenárista někdo jiný, a jeho nadřízení Möllendorffa angažovali.

Möllendorf se podílel scenáristicky nebo režijně na filmech, jako jsou Scherzo - Verwitterte Melodie (1943), Der Schneemann (1944) či Svatba v korálovém moři (1944). Skutečný rozsah jeho účasti je nejasný a o filmu Svatba v Korálovém moři je známo, že se na něm podíleli převážně čeští animátoři bez nároku na honorář. Německý filmový průmysl jednoduše potřeboval, aby oficiální zásluhy získal Němec.

Po druhé světové válce se Möllendorff vrátil k novinovému kreslení. Jeho nejznámějším poválečným komiksem byl „Gewinne mit Kessi und Jan“, který vycházel jako týdenní rubrika v časopise „Stern“ od 50. do 60. let 20. století.


26.4.1906
17.12.1992
Horst von Möllendorff csfd

Neposlušný zajíčekPovětrnostní domečekSvatba v korálovém moři


Aktualizace osobnostního profilu Horst von Möllendorff: 23.3. 2024 20:05