Jacques Prévert (1900 - 1977)


Jacques Prévert se narodil v Neuilly-sur-Seine, dnes luxusní čtvrti, tehdy předměstí Paříže. O sedm let později se s rodiči a bratrem přestěhoval do centra města. Jacques navštěvoval soukromou katolickou školu, ze které ale v patnácti letech odešel, protože se mu protivila vyučovaná dogmata. Střídal zaměstnání, většinu svého času prožil na pařížských ulicích, které mu byly hlavním a nekonečným zdrojem inspirace.

Prévert byl vynikajícím pozorovatelem, kromě Paříže a jejích obyvatel byla jeho velkou láskou příroda. Stejně jako miloval svobodu, nenáviděl autoritářství, násilí a pokrytectví jakéhokoli druhu. I v  jeho díle se odráží jak laskavost a jemná ironie, tak i jízlivost a ostrá kritika. Nad vším pak převládá pohled „věčného dítěte", stále znova okouzlovaného životem a zcela bezstarostného.

Posledně jmenovaná vlastnost byla charakteristická i pro způsob jeho tvorby. Prévert čmáral své texty na útržky papíru a rozdával je přátelům na potkání, takže když se je nakladatel René Bertelé rozhodl vydat, nebyla jeho práce vůbec jednoduchá. Výsledek ale stál zato. Sbírka Slova (Paroles) zapůsobila jako bomba, kritiky okouzlila nová metoda literární koláže, čtenáře pak jazyk, kterému rozuměli. Prévert zde proti sobě s oblibou staví zdánlivě nelogické obrazy, detaily i přímou řeč, rozsáhlé skladby i krátké popěvky. Nečekaná spojení, břitký vtip, symboly, paradoxy, absurdno, drobné události ze života obyčejných lidí, náhodné rýmy i naléhavá sdělení, všemi těmito termíny lze tyto texty charakterizovat, a přitom žádný není dostatečně výstižný.

Prévert byl dvakrát ženatý, s druhou manželkou, herečkou Janine Laris, má dceru Michèle. Zemřel v 77 letech na rakovinu plic.


4.2.1900
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
11.4.1977
Omonville-la-Rogue, Manche, Francie
Jacques Prévert csfd

Král a ptákAmours célèbresZvoník u Matky BožíLa bergère et le ramoneurBimMarie du port, LaZtracené vzpomínkyMilenci z VeronyArche de Noé, L'Fleur de l'âge, LaVoyage surpriseBrány nociDěti rájeČáry a kouzlaAdieu LéonardSoleil a toujours raison, LeSvětlo létaUne femme dans la nuitNávštěva z temnotL'Enfer des angesSOSDen začínáMysterious Mr. Davis, TheErnest le rebelleNábřeží mlhZtracenci ze Saint-Agil27 rue de la PaixAffaire du courrier de Lyon, L'Drôle de drameJennyMoutonnetZločin pana LangaJeunesse d'abordUn oiseau rareL'Hôtel du libre échangeSi j'étais le patronCibouletteComme une carpeL'Affaire est dans le sacBaleydierPlain-chantParis la belleMon chienAubervilliersTénérifeProgevmaPes, který miloval hudbuLe DiamantLéon la luneLe Petit soldatTaxi de minuit, LeAtalantaLes Amours de minuitLes grandsJoan MiróIl était une fois...


Aktualizace osobnostního profilu Jacques Prévert: 24.11. 2023 16:19