Bigas Luna (1946 - 2013)


Španělský režisér a scénárista, malíř a designér José Juan Bigas Luna se narodil v Barceloně 3. března roku 1946. Ve 30 letech, v roce 1976, natočil svůj první celovečerní film TETOVÁNÍ. Prestiž si však získal až o dvě léta později, kdy byl na festivalu v Cannes promítán jeho druhý snímek BILBAO. Jeho pozdější filmy z devadesátých let, např. ŠUNKA, ŠUNKA (1992) nebo LA TETA Y LA LUNA (1994), dosáhly mezinárodního ohlasu.

Jeho snímky se vyznačují vysokou mírou erotičnosti a ta je často spojována s jídlem, ke kterému, jak se režisér sám přiznává, cítí velkou vášeň. Bigas Luna je považován za objevitele velkých španělských hvězd jako jsou Ariadna Gil, Javier Bardem, Penélope Cruz a Jordi Molla.


19.3.1946
Barcelona, Cataluña, Španělsko
6.4.2013
La Riera de Gaià, Cataluña, Španělsko
Bigas Luna csfd

DiDi HollywoodJá jsem JuaniSon de marVolvéruntKomorná z TitanicuBámbolaLa teta y la lunaZlatá vejceŠunka, šunkaLas edades de LulúAngustiaLolaRenacerCanicheBilbaoTatuajeKiu i els seus amicsBigas x Bigas50 años deLumière & spol.Segundo origenComo un adiósActricesSpanish HollywoodBigas Luna - La mirada entomòlogaBuscando a PenélopeCinemacat.catCasting: El camino del éxitoFilmaři v akciMiradas 2Nit de 'Balseros', LaFilmové žánryDes de Sitges amb terrorMemòries de la teleEl clubNoche de los premiados, LaXV premios GoyaVersión españolaXII premios GoyaCaiga quien caiga


Aktualizace osobnostního profilu Bigas Luna: 30.10. 2023 21:28