Herman J. Mankiewicz (1897 - 1953)


Herman Jacob Mankiewicz byl americký scenárista. Jeho rodiče byli židovští přistěhovalci z Německa. Rodina žila nejprve v New Yorku a poté se přestěhovala do Wilkes-Barre v Pensylvánii. V roce 1909 se narodil Hermanův bratr Joseph L. Mankiewicz (který byl také úspěšný spisovatel, producent a režisér).

Mankiewicz byl často žádán, aby upravil scénáře jiných autorů, přičemž se jeho jméno neobjevovalo v titulcích. Příležitostné záblesky toho, čemu se začalo říkat „Mankiewiczův humor“ a satira, odlišovaly jeho filmy a byly oceňovány ve filmech 30. let. Styl psaní zahrnoval úhledný, satirický a vtipný humor. Byl to styl, který byl spojován s „typickým americkým filmem“ tohoto období. Mezi scénáře, které napsal nebo na nichž pracoval, kromě Občana Kanea byly Čaroděj ze země Oz, Man of the world, Večeře o osmé a The Pride of St. Louis.

V letech 1930 až 1932 byl producentem nebo pomocným producentem čtyř komedií a pomáhal psát scénáře bez uvedení v titulcích pro filmy: Laughter, Opičárny, Koniny a Million Dollar Legs, které mnozí kritici považovali za jedny z nejzábavnějších komedií na počátku 30. let.

V únoru 1938 byl Mankiewicz přidělen jako první z deseti scenáristů k práci na Čarodějovi ze země Oz. Tři dny poté, co začal psát, předal sedmnáctistránkové zpracování toho, co bylo později známé jako „kansaská sekvence“. Zatímco L. Frank Baum věnoval ve své knize Kansasu méně než tisíc slov, Mankiewicz téměř vyrovnal pozornost Kansasu k části o Ozovi. Cítil, že je nutné, aby si publikum vybudovalo vztah k Dorothy Galeové ve skutečném světě, než ji přenesli do kouzelného světa.


7.11.1897
New York City, New York, USA
5.3.1953
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Herman J. Mankiewicz csfd

Večeře o osméThe Pride of St.LouisA Woman's SecretThe Enchanted CottageThe Spanish MainChristmas HolidaySee Here, Private HargroveLidská komediePýcha YankeeůStand by for ActionObčan KaneRise and ShineComrade XJohn Meade's WomanLive, Love and LearnMademoiselle DocteurMy Dear Miss AldrichThe Emperor's CandlesticksLove in ExileSan FranciscoThree MaximsČest pilotůAfter Office HoursEscapadeIt's in the AirRendezvousThe Murder ManThe Perfect GentlemanCome On, Marines!Operator 13Stamboul QuestThe Show-OffAnother LanguageFast WorkersVečeře o osméDancers in the DarkGirl CrazyDude RanchJede Frau hat etwasLadies' ManMan of the WorldSalga de la cocinaKrál tulákůKrálovská rodina z BroadwayeLadies Love BrutesLaughterMen Are Like ThatFast CompanyThe DummyThe Man I LoveThunderboltAvalancheMoran of the MarinesFashions for WomenSerenadeStranded in ParisKachní polévkaKoninyMillion Dollar Legs


Aktualizace osobnostního profilu Herman J. Mankiewicz: 23.12. 2023 23:28