Antonín Molčík (1939 - 2014)


Antonín Molčík pochází z Třebíče z rodiny četníka a úřednice, pro svou touhu po herectví nenalezl u rodičů pochopení, proto musel napřed vystudovat střední ekonomickou školu, pak se ale přihlásil na brněnskou JAMU, kterou absolvoval v roce 1962. Divadelním křestem prošel po jednu sezónu na scéně Východočeského divadla v Pardubicích (1962-1963), odkud pak odešel do Prahy a na dalších bezmála třicet let se jeho působištěm stalo Divadlo S. K. Neumanna (dnes Divadlo pod Palmovkou, 1963-1992). Na této scéně ztvárnil desítky postav, převážně v moderním světovém repertoáru (Dvanáct rozhněvaných mužů, O myších a lidech, Zkouška ohněm atd.)

Své působení rozvinul Antonín Molčík v 90. letech nejúspěšněji v další oblasti, a tou je dabing. Již dříve bylo možno jeho hlas slyšet v rozhlasových hrách nebo na gramofonových nahrávkách adaptací literárních děl. Po ukončení stálého divadelního angažmá v roce 1992 přesunul pak těžiště své činnosti do dabingu a jeho hlas tak můžeme často slýchat z řady zahraničních filmů a seriálů, nadále nicméně pohostinsky hraje na různých divadelních scénách. Daboval například americké herce Morgana Freemana nebo Dannyho Glovera, z evropských hvězd například italského komika Paola Villaggia, jeho hlas zazněl také v řadě dalších dnes již kultovních filmů a seriálů různých žánrů.


8.9.1939
Třebíč, Protektorát Čechy a Morava
18.4.2014
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Antonín Molčík csfd

SpolečníkStará láska nerezavíByl jednou jeden polda III - Major Maisner a tančící drakSpirála nenávistiAtentát na ministra financíHejkalkaKrálův šašekChladné srdceByl jednou jeden poldaNarcisový důmPozor na KozorohaDick WhittingtonEcce ConstantiaKrávaPan Dodd má schůzkuRůže z BertramkyProč pláčeš, břízo bíláAnonymJak chytit krokodýlaPoslední zastávka smrtVlciÚtěk ze seriáluVšichni za jednohoFigurky ze šmantůKinkongova smrtZatmění všech sluncíZázrak v podniku KonpronarexHlava plná slunceNávštěvní hodinyPěsti ve tměSardinky aneb Život jedné rodinkyZáhada zamčeného pokojeÚzemí strachuDům bez kouzelNeklidná zimní sezónaŠéfe, jdeme na to!Slečna se špatnou pověstíZelená vlnaKaždému jeho nebeVíkend bez rodičůHadač od Saidovy zahradyNikola Šuhaj loupežníkPoslední exilSvět vodyBojkot báluBratr ŽakPoslední rokZ nových pověstí českých: Dívčí válkaBarometrMaratónDívka s třemi velbloudyJak princezny spaly na hráškuO kohoutovi, kose a kocouroviDvě z ŘímaDrahomíraModlitba pro Kateřinu HorovitzovouFiorenzaRohová hospodaCorridaSmrt si říká Engelchen


Aktualizace osobnostního profilu Antonín Molčík: 30.10. 2023 14:59