Victor Hugo (1802 - 1885)


Victor-Marie Hugo byl jeden z nejslavnějších francouzských básníků a spisovatelů. Byl také prozaikem, dramatikem, esejistou a vrcholným představitelem romantismu. Narodil se 26. února 1802 v Besanconu jako třetí syn Josepha Léopolda Sigisberta Huga a Sophie Trébuchet. Jeho otec byl vysoce postaveným důstojníkem napoleonské armády, stoupencem Napoleona, jeho matka byla extrémní katolickou royalistkou, přívrženkyní krále Jakuba a monarchie. Hugo měl dva bratry – Abela Josepha Huga a Eugéna Huga. S rodinou se kvůli důstojnické kariéře jeho otce často stěhovali.

V roce 1822 se oženil s Adele Foucher. Společně měli pět dětí: Léopolda (zemřel jako nemluvně), Léopoldine, Charlese, Francois-Victora a Adele. Jeho manželka v roce 1833 navázala milostný poměr s jeho dobrým přítelem, kritikem Sainte-Beuvem, ve stejném roce se Victor seznámil s herečkou Juliette Drouet (Julienne Gauvain), která se stala jeho milenkou. Tento milenecký poměr, i přes další milenky v Hugově životě, trval až do Juliettiny smrti, tedy skoro padesát let.  Victor věnoval Juliette mnoho svých básní, ona jemu napsala velké množství dopisů. Jejich milostná korespondence vyšla knižně pod názvem Lettres à Juliette Drouet 1833-1883: le livre de l'anniversaire par Victor Hugo et Juliette Drouet v roce 1964.

Victor Hugo zemřel 22. května 1885 v Paříži, je pochován v pařížském Panthéonu. V den jeho pohřbu byl vyhlášen státní smutek, na jeho památku byla zřízena dvě muzea – v jeho domě na ostrově Guernsey a druhé v jeho bytě v paláci Rohan na Place des Vosges.

Dílo: Za svůj život stihl napsat velké množství románů, dramat a poezie. Psal také divadelní hry, cestopisy, eseje a politické projevy. Po jeho smrti vyšly jím napsané paměti a záznamy. Ve svých dílech se zaměřoval na filosofické, politické, lyrické a snové oblasti, mísil tragédii s komedií, krásu s ošklivostí a vznešenost s groteskou. Nadčasově se také dotkl řady sociálních problémů.


26.2.1802
Besançon, Doubs, Francie
22.5.1885
Paříž, Île de France, Francie
Victor Hugo csfd

Les MiserablesHunchback of Notre Dame, TheBídníciMuž, který se smějeSněhy KilimandžáraNotre Dame de Paris - Live Arena di VeronaZvoník u Matky Boží IINotre-Dame de ParisQuasimodo d'el ParisBídníciZvoník od Matky božíThe Hunchback of Notre DameZvoník u Matky BožíBídníci 20. stoletíGavrocheGioconda, LaHunchback of Notre-Dame, TheErnaniUbožáciZvoník od Matky BožíJean Valjean monogatariBídníciThe Hunchback of Notre DameLucrezia BorgiaSefillerL'uomo che rideLe Théâtre de la jeunesse: Jean ValjeanLe Théâtre de la jeunesse: GavrocheQuatre-vingt-treizeJean ValjeanBídníciNanbanji no semushi-otokoZvoník u Matky BožíSea DevilsLes MiserablesRe mizeraburu: kami to akumaRe mizeraburu: kami to jiyu no hataI miserabiliIl tiranno di PadovaBoassa, ElLos MiserablesZvoník od Matky BožíKyojin-denJeden z bídníkůBídníciJean ValjeanMuž, který se smějeLes MisérablesThe Spanish DancerToilers of the SeaZvoník u Matky BožíEsmeraldaTense Moments from Great PlaysTense Moments with Great AuthorsDas grinsende GesichtToilers, TheBídníciThe Darling of ParisLes Misérables - Époque 1: Jean ValjeanLes Misérables - Époque 2: Fantine


Aktualizace osobnostního profilu Victor Hugo: 13.3. 2024 06:39