Isao Takahata (1935 - 2018)


Isao Takahata bývá řazen mezi nejuznávanější režiséry japonského anime. Společně se svým přítelem Hayaem Miyazakim založil slavné Studio Ghibli, které už mnoho let produkuje jedny z nejočekávanějších animovaných filmů na světe. Jeho tvorba se vyznačuje velkým žánrovým i stylovým rozsahem.

V druhé polovině šedesátých let propukly v Toei Douga spory, které vedly k založení odborů. V čele nespokojených zaměstnanců stáli Takahata i Miyazaki. V této době režíroval Takahata svůj první film THE ADVENTURES OF HORUS, PRINCE OF THE SUN (1968). Snímek byl kvůli nelehké situaci natáčen dlouhé tři roky. Nakonec ale sklidil velké uznání a dnes je považován za jeden z největších zlomů v historii anime.

Isao Takahata i Hayao Miyazaki odešli z Toei Douga ke společnosti A-Pro, kde oba natočili několik dílů oblíbeného seriálu LUPIN III (1971). Pod režií Takahaty vznikla v této době také oblíbená pohádka PANDA KOPANDA (1972). Když Miyazakimu společnost Topcraft nabídla, aby převedl svou známou mangu na filmové plátno, jedinou Miyazakiho podmínkou bylo, že bude snímek NAUSICAÄ OF THE VALLEY OF THE WINDS (1984) produkovat Isao Takahata.

„Rozumím tomu, že si lidé myslí, že Hrob světlušek nese protiválečné poselství, ale já jsem tam vědomě žádné nedal.“


29.10.1935
Ise, prefektura Mie, Japonsko
5.4.2018
Tokyo, Japonsko
Isao Takahata csfd

Laputa: Nebeský zámekNaušika z Větrného údolíPříběh o princezně KagujeAkage no Anne: Green Gables e no mičiWinter DaysNaši sousedé JamadoviHeisei tanuki gassen ponpokoVzpomínky jako kapky deštěHrob světlušekCellista GaucheDžarinko ČieTaijó no ódži: Horus no daibókenJarinko ChieAkage no AnneMirai šónen ConanPerrine monogatariSeton dóbucuki: Kuma no ko JackyHaha o tazunete sanzenriFlanders no inuAlps no šódžo HeidiLupin sanseiMórecu AtaróÓkami šónen kenJanagawa horiwari monogatariPanda a malá pandaPanda a malá pandaHyohyo: Dear Mr. Yasuo OtsukaJume to kjóki no ókokuGhibli et le mystère Miyazaki


Aktualizace osobnostního profilu Isao Takahata: 1.3. 2024 18:18