Clive Owen 59 let


„Miluji filmování. Jsem skutečný filmový živočich.“  Jeho láska k herectví se pojila s divadlem, které nakonec převálcoval film. Charismatickému Britovi, jenž vypadá, jako by vypadnul ze starých filmů lichotí, že by měl být spojován s příštím Jamesem Bondem, jak se čas od času ozývá. Naposled natočil adaptaci komiksu Franka Millera Sin City, v režii Millera a Roberta Rodrigueze a thriller Derailed po boku Jennifer Aniston v roli mysteriózní ženy. V tomto případě byl nadšený scénářem z pera Stuarta Beatie, který je podepsán i pod snímkem Collateral, jež si Owen zamiloval. Nekolují o něm žádné kontroverzní zvěsti a aféry se mu vyhýbají. Jediné stopy, které dosud bez výjimky zanechává, jsou ty filmové.

Výsledky školních zkoušek byly katastrofální. Alespoň jeden z jeho učitelů stále věřil v jeho potenciál a doslova s jízdenkou v ruce přesvědčil mladého Cliva Owena, aby zkusil studium dramatu na Mountview v Londýně. Absolutně přesvědčený, že škola dramatu je zbytečná, vyměnil Owen zanedlouho Mountview za mladou divadení skupinu a marné hledání práce. Následovaly dva těžké roky v městě Coventry. V roce 1984 naznal, že jeho situace je opravdu dost zoufalá, přehodnotil svůj postoj ke vzdělávacím institucím a v roce 1987 se svými spolužáky, například Ralphem Fiennesem, úspěšně ukončil Royal Academy of Dramatic Art. Seznámil se tam s klasickým shakespearovským repertoárem, a když jeho třída pracovala na nové hře Howarda Barkera, která byla ve stejné době uváděna na prknech Royal Court s Gary Oldmanem v hlavní roli, stalo se, že Oldman onemocněl. Cliva Owena, jako jediného herce na světě, který měl zrovna nastudovanou tutéž roli, požádali, aby Oldmana zastoupil. Začal hrát v Young Vic Theatre Company a v roce 1988 dostal roli Romea v Shakespearově hře Romeo a Julie. Julie tenkrát měla tvář Sarah-Jane Fenton, do níž se tehdy Clive Owen zamiloval a po několika rozchodech se v roce 1995 vzali. Jejich první dcera Hannah se narodila v roce 1997, Eve v roce 1999.

„Přitahují mě nebezpečné postavy.“

Kromě toho, že se v roce 1988 setkal se svojí budoucí ženou, zapsal si také svůj filmový debut s titulem Vroom. Spolu s Davidem Thewlisem si zahrál dva mladíky, co opraví klasický americký automobil, vyrazí na cestu a přiberou sexy vdovu, která jejich výletu dodá vážnější zdání. Následovaly první kousky z obrovské řady televizních filmů. Kostýmní drama Precious Bane, kde se poprvé ukázal jako temný charakter, potom televizní hit po boku Seana Beana Lorna Doone. Už při letmém pohledu na Owenovu filmografii, bychom ho mohli považovat především za televizního herce dramat, a to až do roku 2000.


3.10.1964
Keresley, Coventry, hrabství Warwickshire, England, Velká Británie
Clive Owen csfd

Romantický průvodce po ztracených místechBlíženecPíseň jmenTři vteřinyAnonOfélieValerian a město tisíce planetBiřmováníPoslední rytířiPokrevní poutoSlova nebo obrazy?Hemingway a GellhornováShadow DancerElitní zabijáciNezvaní hostéTrustDvojí hraKluci jsou zpětThe InternationalKrálovna Alžběta: Zlatý věkSejmi je všechnyPotomci lidíRůžový panterSpojenecHra s nevěrouSin City - město hříchuKrál ArtušNa dotekHranice zlomuPomsta bratraAgent bez minulostiGosford ParkVyšetřování naslepo II - Království slepýchVyšetřování naslepo II - NáměsíčnáVyšetřování naslepo II - SchovávanáZamřížovaná zahradaVyšetřování naslepoZlomek sekundyKrupiérThe EchoBentZločin z vášněBad Boy BluesNečekané rozuzleníAn Evening with Gary LinekerNobody's ChildrenThe Return of the NativeZbraň poslední zkázyCenturyMagician, TheRočník 61Zavři mi očiLorna DoonePrecious BaneVroomMonsieur SpadeVražda na samém konci světa


Aktualizace osobnostního profilu Clive Owen: 4.11. 2023 21:58