Claude Jade (1948 - 2006)


Mezinárodně uznávaná francouzská herečka, Claude Jade je známá především jako hvězda filmů Francoise Truffauta. Ty zahrnují i její vůbec první film BAISERS VOLÉS (Ukradené polibky, 1968).

V roce 1969 natáčel Alfred Hitchcock svůj nový film TOPAZ a představitelka Doneilovy přítelkyně Christine z BAISERS VOLÉS nemohla uniknout jeho pozornosti. Ačkoli se jednalo o jeden z méně úspěšných Hitchcockových filmů, Jade tak došla do povědomí mezinárodního publika a následovaly italské filmy LA RAGAZZA DI VIA CONDOTTI (1973), japonské - KITA NO MISAKI (1975) a nadále samozřejmě francouzské produkce. Ty zahrnovaly pokračování „výjevů ze života Antoina Doinela“, kde hrála jeho přítelkyni Christinu a v dalším díle jeho manželku - DOMICILE CONJUGAL (1970) a L´AMOUR EN FUITE (1979). V Molinairově adaptaci románu Clauda Tilliera MŮJ STRÝC BENJAMIN si zahrála po boku belgického zpěváka Jacquese Brela, který tu ztělesnil postavu venkovského lékaře-filozofa z 18. století. Náročnější psychologickou roli pak dostala v prvotině režisérky Anny Walter SVĚDEK a ve filmu Gérarda Bracha LOĎ NA TRÁVĚ.

V polovině sedmdesátých let dala Claude Jade před filmováním přednost osobnímu životu a žila s rodinou v Belgii, kde občas přijala menší roli. Sice méně často, ale stále se objevovala ve filmu let osmdesátých i devadesátých.


8.10.1948
Dijon, Francie
1.12.2006
Boulogne-Billancourt, Paříž, Île de France, Francie
Claude Jade csfd

Meurtres pour mémoireÀ San RemoTheatre: LorenzaccioBez rodinyVenuše, salon krásyLe radeau de la MéduseMémoires perduesUne sirène dans la nuitInspecteur Moretti: Un enfant au soleilMais qu'est-ce qu'on fait du violoncelle?Rapapommes, LesPorté disparuSentiments mortelsDobrou nocEugénie GrandetSpadli z nebeChâteau au PortugalDissident il va sans direTableau d'honneurBonheur des autresRegulus 93Homme qui n'était pas là, L'Qui sont mes juges?Une petite fille dans les tournesolsVoglia di volareLise et LauraRendezvous in ParisČest kapitánaAu bout du cheminBahut va craquer, LeInterrogatoire, L'Lenin v PařížiTeherán 43TreizeGrotte aux loups, LaNous ne l'avons pas assez aiméeFou comme FrançoisLáska na útěkuAmours sous la révolution: La passion de Camille et Lucile Desmoulins, LesAu théâtre ce soir: VolponeLe PionUlysse est revenuAnneaux de Bicêtre, LesBritannicusLe collectionneur des cerveauxUna spirale di nebbiaAntenne à PerrinMamie RoseSen a skutečnostCo je moc, to je mocKita no misakiMalin plaisir, LeMaître PygmalionAu théâtre ce soir: Il y a longtemps que je t'aimeOiseaux de la lune, LesChâteau perdu, LeDomove, sladký domove!Number onePrêtres interditsRagazza di Via Condotti , La


Aktualizace osobnostního profilu Claude Jade: 3.11. 2023 03:09