Phillip Ko (1949 - 2017)


Čínský bojový umělec, herec, koordinátor kaskadérů, producent, scénarista a režisér Phillip Ko Fei, se narodil 19.června 1949, v Hakka, v Číně. Bojová umění studoval ve škole Choy Li Fut, která kombinuje severní i jižní kung fu shaolin a zaměřuje se na efektivní boj proti přesile, tuto techniku uznával i sám Bruce Lee.

Od roku 1976 kromě herectví začíná Phillip Ko i režírovat akční choreografii a do dnešních dnů koordinoval na 50 kung fu snímků. Do konce 70.let z jeho hlavních rolí stojí za zmínku určitě úspěšný The Hot, the Cool and the Vicious (1976). Mohli jste ho vidět ve filmech Tan Tao Lianga, Wanga Yu, Polly Kuanové, Cliff Loka, Johna Liu, Jang Hwanga Lee, Don Tao Wonga a spolupracoval i s klanem Lau. Stal se nedílnou součastí mocného kolovratu Shaw Brothers, dlužno dodat, že mu cizí nebyl ani nechvalně známý kung fu subžánr, bruceploitation.

V průběhu 80.let získává více hlavních rolí a je vidět i v hororech i komediích. Seznam jmen s kterými natáčel, by vystačil na samotnou kapitolu. Existuje jen málo známých kung fu herců s kterými si nezahrál. Nejčastěji byl však viděn s Wai Man Chanem a v ninjitsu filmech. PhillipKo, se začal věnovat i samotné režii a dodnes režíroval skoro 50 filmů. Během 90.let se začíná věnovat i produkci filmů a scénářům.

Získal několikrát ocenění za režii, učil divadlo a film na Čínské univerzitě. Získal ocenění od Mezinárodního filmového festivalu Flanders, v belgickém Gentu v roce 2006, speciální cenu poroty z Hong Kongu a v Číně na Mezinárodním filmovém festivalu, Kung Fu. Účinkoval i TV muzikálech a získal i cenu za nejlepší režii a nejlepší scénář za  film Exodus, na Manilském filmovém festivalu v roce 2005. Phillip Ko, získal také cenu za nejlepší výrobní design pro Ed Manzana v roce 1995. V roce 2006 získal stejné ocenění za Rickyho Davao. Phillip Ko, je ve filmovém průmyslu stále aktivní a žije s manželkou Madie v Hong Kongu.


19.6.1949
Hakka, Čína
30.3.2017
Hong Kong, Čína
Phillip Ko csfd

Angel Cop Killing SkillShadow MaskSpy GearThe Story of FreemanBlood on BulletDragnetFatal AttractionLegend of WindLei ting te jingMillennium DragonPursuit of a KillerYing xiong shen huaBurning with DesireHitman's CallInternet MirageRoyal SpermDian zi ge men zhan shiBangisAnděl v plamenechHubungan jenayahGwang Tin Mat LingYue gui zhi langLong kua si hai zhi zhi ming qing renSecret AdmirerKiller FlowerLong zhi genPassionate DreamUltracop 2000Zhi fa wei longZhi zun te jingEastern HeroesMsta v Hong-KonguDong fang lao huLong man sha shou tze yo renCarry On YakuzaMu zhong wu renXian fa zhi renYi dan qun yingFa lu wu qingNavěky drakemSha chun huang guoTygr na obchůzceAmerican Force 3: High Sky MissionLau man ying hungMilionářský expresNinja the ProtectorTough Ninja: The Shadow WarriorZhu zai chu gengDa Niu Yue hua bu feng yunLeng xie tu fuLong fa weiMy Mind, Your BodyNinja TerminatorSan dung whang yanSrdce drakaThe Man from HollandTou qingŠťastné hvězdyBu yi shen xiang


Aktualizace osobnostního profilu Phillip Ko: 19.11. 2023 15:08