Simone Renant (1911 - 2004)


Elegantní dáma francouzského filmu, jejíž filmografie je ve srovnání s jinými poměrně málo početná, Simone Renant, se narodila v Amiens jako Georgette Simone Alexine Buigny. Pocházela z poměrně prostých poměrů – otec pracoval na železnici, matka prodávala v trafice. Simone již jako dítě snila o herecké kariéře a vystupovala ve školních představeních. V rodném Amiens také začala s odbornou průpravou k profesionálnímu herectví a v roce 1927 byla oceněna místní konzervatoří jako nejlepší studentka. Pak přešla na Pařížskou konzervatoř, kde jako adeptka herectví obdržela druhou cenu a nebyla daleko od podepsání smlouvy s nejslavnějším divadlem Comédie Française. Svůj debut na jevišti si ale odbyla v divadle Théâtre du Vieux Colombier, kam ji angažoval André Luguet.

Mezitím se Simone Renant provdala podruhé a v letech 1933-1937 byl jejím manželem levicový novinář Charles Gombault (1907-1983). Již v průběhu tohoto manželství se Simone při práci sblížila s režisérem Christianem-Jaque (1904-1994) a po druhém rozvodu se za něj provdala (1938-1940). Její filmová kariéra vrcholila v době druhé světové války a krátce po ní, kdy hrála velké role v několika umělecky hodnotných filmech. Se svým již bývalým manželem se setkala při práci na filmu POLICIE HLÁSÍ (Voyage sans espoir, 1943), v němž byla partnerkou Jeana Maraise. Z těsně poválečného období stojí za zmínku dvojitá spolupráce s hercem Jeanem Chevrierem, s nímž například natočila kriminální drama ZÁHADNÝ PAN SYLVAIN (Le mystérieux monsieur Sylvain, 1946). Zajímavou kreaci pak předvedla v mezinárodně oceněném a komerčně velmi úspěšném dramatu NÁBŘEŽÍ ZLATNÍKŮ (Quai des Orfèvres, 1947).

Ačkoliv se na přelomu 40. a 50. let přehrávala do rolí žen středního věku, nabídky stále dostávala na stěžejní úlohy, s Pierrem Fresnayem například hrála v komedii PŠTROSÍ VEJCE (Les oeufs d'autruche, 1957), menšími rolemi se znovu připomněla ve výpravných historických filmech Sachi Guitryho (KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA – Si Paris nous était conté, 1956). Následně ji bylo možno vidět ve slavném filmu NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI (Les liasions dangereuses, 1959), i u nás jsme ji pak mohli zaznamenat po boku J. P. Belmonda v komedii MUŽ Z RIA (L'homme de Rio, 1963). V roce 1960 byla členkou poroty na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. V průběhu šedesátých let ale natočila již jen čtyři filmy, stejně tak omezovala práci v divadle (naposledy vystupovala na jevištích Théâtre de Madeleine nebo Théâtre Michel) a jen příležitostně hrála v televizi.

Ve čtyřiašedesáti letech slavila Simone Renant další svatbu a jejím čtvrtým manželem se v roce 1975 stal významný filmový producent Alexandre Mnouchkine (1908-1993), který stál u vzniku řady významných titulů od čtyřicátých let. Produkoval také i u nás známou komedii NĚŽNÉ KUŘE (Tendre poulet, 1978), v níž si menší roli zahrála také Simone Renant. Posledním vystoupením slavné herečky ve filmu byla postava matky hlavního hrdiny v kriminálce TŘI MUŽI NA ZABITÍ (Trois hommes à abattre, 1980).


19.3.1911
Amiens, Francie
29.3.2004
Garches, Francie
Simone Renant csfd

Liberté-libertéTři muži na zabitíNěžné kuřeMuž, který se mi líbíAu théâtre ce soir: Treize à tableMuž z RiaCadavres en vacancesVive Henri IV... vive l'amour!Francouzka a láskaFaibles femmesNebezpečné známostiSans familleÉchec au porteurLes Œufs de l'autrucheSi Paris nous était contéBedevilledEscale à OrlyNous irons à ValparaisoNuit est à nous, LaIl figlio di LagardèrePas de pitié pour les femmesTapage nocturneHomme de joie, L'Bal CupidonAprès l'amourMystérieux Monsieur Sylvain, LeNábřeží zlatníkůAnge qu'on m'a donné, L'La tentation de BarbizonDominoPolicie hlásíDuchesse de Langeais, LaLettres d'amourMam'zelle BonaparteRomance à troisElles étaient douze femmesLes Pirates du railAnge du foyer, L'Les Perles de la couronneMystérieuse lady, LaOn ne roule pas AntoinetteEscaleLa Folle NuitAurore et VictorienQuelle famille!Les étoiles de la chansonMonsieur Cinéma


Aktualizace osobnostního profilu Simone Renant: 4.11. 2023 15:25