Bruno Coquatrix (1910 - 1979)


Bruno Coquatrix se narodil na severu Francie, v Ronchinu. Jeho maminka ovdověla, když bylo Brunovi půl roku. Paní Coquatrixová si otevřela obchod s galanterním zbožím a tak vydělávala skromné prostředky, které tak tak postačovaly k udržení Bruna na střední škole. Po škole vstoupil Coquatrix do malého orchestru, kde hrál na saxofon. I po ukončení vojenské služby inklinuje k hudbě, ale nyní již ne jenom jako aktivní hudebník, ale stává se impresáriem známých umělců. Zastupoval například Jacquese Pillse a Lucienna Boyera.

5. dubna 1954 došlo ke slavnostnímu znovuotevření Olympie jako koncertního sálu. Otevírali Delyle, Barelli a Bécaud, který byl tou dobou známý spíše v Americe. Gilbert Bécaud vystoupil jako předzpěvák Lucienna Delyla. Ale bylo to právě Bécaudovo energické vystoupení, které rozvášnilo dav natolik, že poničil zařízení. To nevyvedlo zkušeného impresária z rovnováhy, protože Coquatrix pochopil, že z Bécauda něco bude.

V Olympii vystupovala Edith Piaf, Tina Turner i Dalila, vystřídali se zde pánové Jacques Brel, Charles Aznavour, Georges Brassens, Leo Ferré, Johnny Hallyday a Yves Montand, ze zahraničí Bob Dylan, Beatles, nebo Roling Stones. V Olympii probíhá bohatý program, a kdo něco znamená v oblasti hudby, chce v ní vystupovat. O Olympii se začíná oprávněně mluvit jako o největším a nejlepším koncertním sále Evropy.

V roce 1963 se Coquatrix objevil v drobné roli sebe sama v hudební komedii Michela Boisronda HONBA ZA KYTARAMI (1963). A to už byla Olympia populární po celém světě. V roce 1966 v ní ukončil aktivní kariéru Jacques Brel O rok později v ní francouzsky zpívala zástupkyně tehdejšího Československa Hana Hegerová. Na jaře 1968 si v Olympii zazpívala i Marta Kubišová.


5.8.1910
Ronchin, Francie
1.4.1979
Paříž, Île de France, Francie
Bruno Coquatrix csfd

Robert et RobertHonba za kytaramiNaši v PařížiLes Rendez-vous du dimancheCadet RousselleLes Étoiles de la chansonU Hany HegerovéLe Roi PandoreSupé för två


Aktualizace osobnostního profilu Bruno Coquatrix: 24.3. 2024 11:15