Kathleen Hanna 55 let


Americká zpěvačka, herečka, umělkyně, průkopnice feministického punkového hnutí riot grrrl a spisovatelka punkového zinu Kathleen Hanna, je známá jako zpěvačka punkových kapel Bikini Kill, Julie Ruin a Le Tigre.

Koncem 80. let, aby její mluvené slovo bylo více slyšet, zakládá punkovou kapelu Amy Carter a následně další riot grrrl kapelu Viva Knievel, která fungovala jen dva měsíce. Mezitím se seznamuje hudebnicí a vydavatelkou punkového zinu Tobi Vail, která se zrovna rozešla s Kurtem Cobainem. Spoluzakládají kapelu Bikini Kill a jedním z cílů kapely bylo inspirovat více žen, aby se připojily k punkrockové scéně ovládané muži.

Kapele první EP vydává Ian MacKaye z Minor Threat, či Fugazi a po společném turné s riot grrrl kapelou Huggy Bear vzniká dokument It Changed My Life: Bikini Kill In the UK (1993). Během 90. let skupina vydává několik alb a spolupracuje např. s Joan Jett. Po rozpadu kapely zakládá Kathleen riot grrrl projekt Julie Ruin, který kombinuje prvky elektra, punku a hip hopu. Jediné album bylo vytvořeno výhradně v ložnici Hanny pomocí bicího automatu za 40 dolarů a bylo částečně inspirováno dílem feministické teoretičky Julie Kristevy.

Po vydání alba se Hanna přestěhovala do New Yorku, kde zakládá další ženskou kapelu elektro dancepunkové Le Tigre, které vydaly několik alb a později spolupracovaly např. s ruskýma punkerkama Pussy Riots a rovněž podporovaly kandidaturu Hillary Clinton. V roce 2005 opouští kapelu kvůli nemoci lymské boreliózy a během léčby působila jako trenérka na dívčím rock'n'rollovém campu. V roce 2007 vyučovala výtvarnou výchovu na základní škole v New Yorku a navštěvovala kurzy interiérového designu.


12.11.1968
Portland, Oregon, USA
Kathleen Hanna csfd

Maggie má plánPoly StyrenePunkTour Without EndŠpatná pověstQueercore – Die schwule Seite des PunkTurn It Around: The Story of East Bay PunkPunková zpěvačkaShe Said Boom: The Story of Fifth ColumnWonder Women! The Untold Story of American SuperheroinesDon't Need YouThe GitsSonic Youth Video DoseCoup d'étatSaturday Night Live 25Freaks, Nerds & WeirdosSonic Youth: Bull in the HeatherMyrna the MonsterJudy Spots, TheNo Alternative GirlsUvedení do Rock-and-rollové síně slávy 2021The Big Interview with Dan RatherLast Call with Carson DalyNoční show Conana O'Briena


Aktualizace osobnostního profilu Kathleen Hanna: 24.3. 2024 11:13