Daniel Habrda 31 let


Český režisér a scenárista, absolvent SVOŠF v Písku i Filmové akademie Miroslava Ondříčka a spoluzakladatel multimediální producentské společnosti NuArt se narodil 10. 3. 1993 v Českých Budějovicích. Jeho otcem je hudební skladatel, producent a zakladatel soukromé rozhlasové stanice Evropa 2 – České Budějovice Michal Habrda. Daniel od dětství projevoval talent ve dvou zdánlivě protichůdných oblastech – moderních technologiích a umění. Už roku 1999, kdy nastoupil docházku na ZŠ, byl přijat do prestižního pěveckého souboru Jitřenka. Pod vedením známého sbormistra Otakara Dubského procestoval více než polovinu Evropy a posbíral různá ocenění na mezinárodních pěveckých soutěžích.

Vystudoval Střední odbornou školu elektrotechnickou. I když v té době otci vypomáhal s filmovými (např. dokument Výhled) či hudebními projekty, o filmování větší zájem nejevil. Zlom přišel ve 4. ročníku SŠ, kdy natočil krátké video – svou režijní prvotinu Oranžová učebna, určenou do soutěže vyhlášené Nadací ČEZ. Protože navíc psal fantastické povídky, které publikoval třeba v předním českém fanzinu Dech draka, zvažoval, má-li se dál věnovat elektrotechnice, nebo se vydat tvůrčí cestou. Nakonec se i díky vlivu svého otce a otcova strýce, úspěšného činoherního herce Ivana Holuba, přiklonil k filmařině. K přihlášce na Filmovou akademii Miroslava Ondříčka přiložil svůj autorský film Pan Liwed, kam se mu podařilo obsadit herce z ansámblu Jihočeského divadla. Filmem prokázaná všestrannost však byla na překážku jeho přijetí na úzce profilovaný obor a zajistila mu nálepku „příliš technický typ". Přesto se ještě pokusil o přijetí na Soukromou vyšší odbornou školu filmovou ve stejném městě. Tam na základě téhož snímku uspěl a nastoupil studium Režie, scenáristiky a dramaturgie.

Pod vedením učitele režie a Danielova mentora Jana Míky ml. následně vznikly studentské filmy Kutilové, Jitřenka, Houby a absolventský snímek Ta pravá. Dokumentaristka Jana Hádková zase dozorovala práci na dokumentu Pan Dubský, medailonu Danielova bývalého sbormistra a sólisty Jihočeské opery. Studium Daniel zakončil v roce 2015 a nastoupil do 3. ročníku Dokumentární tvorby na písecké Filmové akademii, kam ho dříve nepřijali. Roku 2016 i tady úspěšně absolvoval dokumentem Jazzman, který mapuje život předního jazzového hráče a skladatele Milana Svobody.

V roce 2011 založil Daniel se svým otcem společnost NuArt, sídlící v Českých Budějovicích. Pod její záštitou napsal scénář k dokumentu Kristian: Way of Music, s nímž se zúčastnil scenáristické soutěže pořádané Evropským parlamentem. V celoevropské konkurenci se probojoval do finálové devítky, a tak získat finanční prostředky na realizaci filmu, k níž se jako producent přidal český režisér a scenárista Marek Dobeš. Zapojil se i do další celoevropské soutěže Done in 60 Seconds, kde se v roce 2012 prosadil se snímkem Nosferatu 60, který se jako jeden z 62 soutěžních filmů vyšplhal až na 5. příčku. V roce 2013 se v téže soutěži umístil v žebříčku TOP 20 videí s adaptací známého fantasy příběhu Hobit 60.


10.3.1993
České Budějovice, České Budějovice, Jihočeský kraj, Česko
Daniel Habrda csfd

Třeboňská nocturna 2018JazzmanMarie Pojkarová: Hej kočíZ pekla do peklaOčekáváníKrčmaTa praváHoubyHobit 60JitřenkaKutilovéNosferatu 60Pan Liwed


Aktualizace osobnostního profilu Daniel Habrda: 11.4. 2024 15:40