Claude Véga 93 let


Proslulý francouzský komik Claude Véga vynikl především jako imitátor, byl ale také divadelním, příležitostně i filmovým hercem. Jeho vlastní jméno zní Claude Thibaudat, otec pocházel z Paříže, matka z Provence. Claude vyrůstal v prostých poměrech, ale byl ovlivněn inspirativním prostředím Montmartru, kde se již v dětství setkal s Françoisem Truffautem. Studoval obchodní školu, po druhé světové válce absolvoval tři roky studia herectví.

Mezitím začal hrát i v divadle (Théâtre de l'Ambigu), jeho aktivitám ale začala dominovat imitace známých umělců, proslul především jako první mužský imitátor zpěvaček a hereček, ve svých vystoupeních napodoboval například slavné šansoniérky Edith Piaf a Josephine Baker, z imitovaných hereček připomeňme Brigitte Bardot nebo Annie Girardot. Jeho renomé jako imitátora stoupalo, stal se celebritou, ale k nárůstu své popularity přistupoval s nadhledem prostého Pařížana. Co se týče filmu, u nás jsme jej mohli vidět v menší roli režiséra v komedii VŠECHNO ZLATO SVĚTA (Tout l'or du monde, 1961), objevil se i v dobrodružném snímku RYTÍŘ DE PARDAILLAN (Le chevalier de Pardaillan, 1962).

V 60. a 70. letech vystupoval Claude Véga převážně v televizi, ať už v samostatných pořadech nebo jako host, ve filmu se prosadil výrazněji například v černé komedii ZLATÁ VDOVA (Une veuve en or, 1969), kterou hlasově doprovodil jako komentátor, o rok později jej ke spolupráci přizval přítel z dětství François Truffaut a Véga se pak mihnul ve filmu RODINNÝ KRB (Domicile conjugal, 1970). Se zpěvačkou Juliette Gréco absolvoval turné po Francii, Německu a Belgii, později nacházel uplatnění znovu hlavně v televizi. Před filmovou kamerou stál naposledy v roce 1983, v devadesátých letech se vrátil k práci v divadle.

I když jeho sláva postupem doby pohasla, v roce 2008 bylo vydáno úspěšné CD s nahrávkami jeho imitací z padesátých let, poté sepsal své paměti doprovázené vlastními ilustracemi. Za celoživotní dílo obdržel v roce 2010 od francouzského ministerstva kultury Řád umění a literatury.


2.6.1930
Paříž, Île de France, Francie
Claude Véga csfd

Y a-t-il un pirate sur l'antenne ?Rodinný krbZlatá vdovaRytíř PardaillanVšechno zlato světaLes HéritiersLa Marraine de Charley...a Bůh stvořil ženuJamais deux sans troisTop à...Rebel Francois TruffautCadence 3La Nuit des CésarsLa Joie de vivre


Aktualizace osobnostního profilu Claude Véga: 25.4. 2024 07:21