Sergej Gerasimov (1906 - 1985)


Filmovou kariéru zahájil v osmnácti letech herectvím v legendárním experimentálním uskupení FEKS (fabrika excentričeskogo akťora), kde se profiloval jako talentovaný komik. Ačkoli se později realizoval zejména v režii, scenáristice a pedagogické činnosti, hraní nikdy zcela neopustil, což dosvědčuje i role Lva Lolstého, kterou ve svém stejnojmenném autorském titulu ztvárnil ještě rok před smrtí.

Od poloviny 40. let vede Gerasimov režii a herectví na VGIK a počínaje Mladou gardou (1948) začíná své filmy obsazovat vlastními studenty, z nichž formuje opravdové hvězdy (N. Morďukova) a se stejným úspěchem vychovává i generace předních režisérů (T. Lioznova, S. Bondarčuk, K. Muratova). Díky jeho ochraně mohla i v politicky ošemetném období tvořit řada nekonformních autorů a za svou existenci mu vděčí i proslulý film Komisař (1967) A. Askoldova, který před naprostou likvidací ukryl Gerasimov ve svém trezoru, kde se našel až po jeho smrti.


21.5.1906
Kundravyj, Čeljabinská oblast, Ruské impérium
26.11.1985
Moskva, Rusko, Sovětský svaz
Sergej Gerasimov csfd

Lev TolstojV načale slavnych dělJunosť PetraDcery a matkyMilovat člověkaU jezeraNovinářLidé a zvířataTichý Don II.Tichý Don III.Tichý Don I.Větrná růžiceNaděždaVenkovský lékařMladá gardaBerlinskaja konferencijaBolšaja zemljaNěpobedimyjeBojevoj kinosbornik 1Po maškarním pleseUčitelKomsomolskPolární hrdinovéLjublju li těbja?Serdtse SolomonaDvadcať dva neščasťjaLesKrasnoje i čjornojeGovorit sputnikVelikoje proščanijeThe New ChinaNovyj PekinKinokoncert k 25-letiju Krasnoj ArmiiStaraja gvardijaDezertérTri soldataOdnaNový BabylonPoslední carův poddanýŠinelOdin čas s KozincevymRazbuditě LenočkuBratiškaČjortovo kolesoVenskij les


Aktualizace osobnostního profilu Sergej Gerasimov: 3.11. 2023 03:22