královna Alžběta II. (1926 - 2022)   † 96 let


"Všechno mé bohatství za jediný okamžik."

Vystudovala ústavní historii na Eton College. Učila se také moderní jazyky a stále plynule hovoří francouzsky. Navštěvovala dívčí školu, kde se učila přednášet, plavat, tančit, jezdit na koni, vařit, starat se o děti a vyšívat.

V roce 1976 oficiálně otevřela XXI. letní olympijské hry v kanadském Montréalu a nechyběla ani u zahájení XXX. letních olympijských her 2012 v Londýně. Stala se tak první hlavou státu, která oficiálně zahájila dvoje olympijské hry ve dvou různých státech. Na zahájení londýnské olympiády ztvárnila samu sebe v krátkém střihu po boku Daniela Craga jakožto Jamese Bonda. Za toto vystoupení obdržela čestnou cenu BAFTA.

Královna Alžběta se roku 1947 provdala za Philipa, vévodu z Edinburghu, se kterým má čtyři potomky. V současnosti je také pětinásobnou prababičkou. Její matka se dožila 101 let, zemřela v roce 2002. Britskou královnou se stala po smrti svého otce Jiřího VI. již 6. února 1952. V září 2015 překonala v délce vlády svoji praprababičku Viktorii a stala se tak nejdéle vládnoucím panovníkem v dějinách Spojeného království. Je nejdéle vládnoucí ženou v zaznamenané historii, nejstarším úřadujícím a druhým nejdéle vládnoucím panovníkem v současném světě.


21.4.1926
Mayfair, Londýn, England, Velká Británie
8.9.2022
Balmoral Castle, Aberdeenshire, Scotland, Velká Británie
královna Alžběta II. csfd

Smrt roku 2021!Diana a jáPaper Giants: The Birth of CleoThe Children's Party at the PalaceTrudeauIndiánVirtaset ja KekkonenBraindead - Živí mrtvíSoukromá slavnostHennessyVelký šéfŠťastný konecPenězokazThe Queen's GuardsKonec dobrodružstvíThe CalendarAtlantic FerryThe Lion Has WingsMr. RobotTina and BobbyVyprávějPán časuThe Day TodayVšechny velké a malé bytostiShow Bennyho HillaThe Jackie Gleason ShowBeckhamCharles osobněChic & Classic: Queen Elizabeth IIFarewell Your MajestyHer Majesty's Prime Ministers: Boris JohnsonHer Majesty's Prime Ministers: John MajorKing George VI: The First Modern KingKrál Karel III.: nová éraLondon Bridge Is DownPrince of Wales: King in WaitingQueen Camilla: DefiantQueen Elizabeth II: Redefining RoyaltyQueen of Many ColoursTerra X History: Die Queen – Erinnerungen an eine JahrhundertköniginThe Legacy of the Prince of WalesThe Tragedy of Princess DiThe Windsor SistersTragedy at the PalaceA Royal Guide to...A Tribute to Her Majesty the QueenAlžběta II.: Tři dny v ČeskuCharles: The Monarch and the ManChic & Classic: Kate MiddletonCrown in Crisis: DivorceCrown in Crisis: TragedyDeneuve, la reine Catherine


Aktualizace osobnostního profilu královna Alžběta II.: 19.4. 2024 18:40