Paul Stewart (1908 - 1986)


Paul Stewart se narodil na Manhattanu v New Yorku otci Paulovi Sternbergovi, který pracoval jako prodejce nemovitostí a matce Nathalie, ženě v domácnosti. Paul Stewart navštěvoval veřejnou školu a studoval dva roky na Columbijské Univerzitě právo. V roce 1925 ale úspěšně absolvoval konkurz do divadelního spolku Belasco Theatre Tournament a rozhodl se opustit studium práv a stát se hercem.

V roce 1934 se Paul setkal s mladým a ambiciózním mužem jménem Orson Welles, který hledal práci, ale neměl žádný úspěch. Paul v něm hned rozpoznal talent a představil ho režiséru Knowlesi Entrikinovi, který Orsonovi dal první práci v rádiu. Později se Paul Stewart zasloužil i o Orsonovův start v divadelní kariéře a pomohl mu založit i jeho společnost Mercury. Od té doby spolu Orson a Paul spolupracovali.

Díky Orsonovi se Paul dostal k filmu. Získal roli sluhy v jeho filmu Občan Kane (1941) a tím ho uvedl do světa Hollywoodu. Filmy si Paul ale vybíral velmi pečlivě. Většinou se jednalo o zajímavá nebo důležitá témata, která byla blízká jeho osobě a hrál převážně vedlejší role. Raději se stále věnoval divadlu a rádiu, nicméně později si našel zálibu v režii televizních sérii, natočil několik úspěšných sérií včetně The Twilight Zone (od r. 1959) nebo Hawaiian Eye (od r. 1959).

V roce 1974 natáčel roli ve westernu 700 mil v sedle (1975), při natáčení utrpěl infarkt a jeho role musela být přeobsazena. Od té doby Paul trpěl srdečními potížemi a práci musel na čas odložit, dokud mu nezavolal Orson Welles, který připravoval svůj další film s názvem The Other Side of the Wind. První komu zavolal byl Paul Stewart a nabídl mu vedlejší roli, kterou Paul přijal. Bohužel snímek nikdy nebyl dokončen z důvodu smrti Orsona Wellese.


13.3.1908
New York City, New York, USA
17.2.1986
Los Angeles, California, USA
Paul Stewart csfd

Odvrácená strana větruBouřeNikdo není dokonalýTrhákPowerNarození PáněPomsta Růžového panteraPremiéraW.C. Fields and Me700 mil v sedleDen kobylekTrochu si užij a hodně ukradniFabulosos de Trinidad, LosCity Beneath the SeaThe Name of the Game: LA 2017Černá brigádaHow to Commit MarriageJigsawChladnokrevněNejvětší příběh všech dobA Child Is WaitingFlor de mayoKing CreoleTop Secret AffairThe Wild PartyChicago SyndicateHell on Frisco BayLíbej mě až k smrtiThe CobwebDeep in My HeartPrisoner of WarThe Joe Louis StoryŽonglérCarbine WilliamsLoan SharkMěsto iluzíNovinářský příběhWe're Not Married!Appointment with DangerEdge of DoomWalk Softly, StrangerChampionEasy LivingIllegal EntryKřik chlapcePřímo nad hlavouBerlin ExpressGovernment GirlMr. LuckyJohnny EagerObčan KaneEver Since EveMacGyverRemington SteeleThe Dain CurseLou GrantThe Rockford Files


Aktualizace osobnostního profilu Paul Stewart: 2.11. 2023 16:18