Joi Lansing (1929 - 1972)


Joi Lansing, rodným jménem Joy Rae Brown (někdy je uváděno i Joyce Renee Brown), byla americkou modelkou, filmovou a televizní herečkou a zpěvačkou v nočních klubech. Známá byla jako „pin-up girl“ (ke slavným „holkám z plakátu“ patřily mj. Rita Hayworth, Ava Gardner nebo Betty Grable) a rolemi v béčkových filmech. Často byla obsazována do rolí podobných těm, ve kterých v té době vystupovaly Jayne Mansfield a Mamie Van Doren; skrovné kostýmy a bikiny podtrhovaly její křivky a přednosti, nikdy však nepózovala nahá. Tisk ji nazýval „Marilyn Monroe televize“. Praktikovala jógu a jakožto Mormonka údajně nepila alkohol ani nekouřila.

Jako „Miss November“ se mihla ve slavném muzikálu Zpívání v dešti (1952), objevila se v jedné z hlavních úloh krimi Hot Cars (1956), jako tanečnice „Zita“ umírající ve slavném úvodním záběru thrilleru Dotek zla (1958) Orsona Wellese. Miniroli astronautovy přítelkyně měla ve sci-fi Královna vnějšího vesmíru (1958) s Zsa Zsa Gabor a její jméno našli diváci na plakátech k sci-fi The Atomic Submarine (1959). Zahrála si „Lolu“ v romantické komedii Manželství na druhý pokus (1965), ve které se před kamerou sešli Frank Sinatra, Deborah Kerr a Dean Martin. Již dříve si zahrála v Sinatrově dramatu Díra v hlavě (1959) a v komedii s Tony Curtisem a Deanem Martinem Who Was That Lady? (1960).

Počátkem 60. let začala zpívat v nočních klubech, vystupovala s orchestrem Xaviera Cugata a krátce také s Lesem Paulem. V roce 1962 nazpívala album. Od roku 1955 začala točit pro televizi. Ze seriálů, ve kterých se objevila vícekrát, jmenujme The Adventures of Ozzie and Harriet (v epizodách z let 1956–1963), The Bob Cummings Show (1955–1959), který pro ni znamenal určitý průlom v kariéře, Klondike (1960–1961) a The Beverly Hillbillies (1963–1968), ve kterém představovala ženu bluegrassového muzikanta. V Adventures of Superman se v epizodě Superman's Wife z r. 1958 provdala za titulní postavu (George Reeves). Hlavní úlohu dostala v půlhodinovém pilotu plánované televizní série The Fountain of Youth (1958) Orsona Wellese. 

Byla známou hollywoodskou „pařmenkou“, krátký poměr měla mj. s Mickeym Rooneym, Georgem Raftem a Frankem Sinatrou. Provdaná byla čtyřikrát, poprvé v sedmnácti. S posledním mužem, investičním bankéřem, který byl současně jejím manažerem, si byli dlouho odcizeni; jak stárla, trpěla depresí a byla závislá na barbiturátech. Když v kalifornské Santa Monice ve svých 43 letech umírala na rakovinu prsu – prodělala předtím operaci a trpěla těžkou anémií – stála jí po boku její o 20 let mladší přítelkyně Alexis Hunter (tu poznala v roce 1969 při natáčení Bigfoot, 1970 a údajně s ní měla mít i milostný poměr). Pohřbena je na hřbitově Pierce Brothers v kalifornském Santa Paula. Za svoji televizní tvorbu má dnes hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.


6.4.1929
Salt Lake City, Utah, USA
7.8.1972
Santa Monica, California, USA
Joi Lansing csfd

SupermanBigfootHillbillys in a Haunted HouseManželství na druhý pokusWho Was That Lady?But Not for MeDíra v hlavěIt Started with a KissThe Atomic SubmarineDotek zlaKrálovna vnějšího vesmíruHot CarsHot ShotsTerror at MidnightThe Brave OneFinger ManSon of SinbadThe French LineGlory AlleyThe Merry WidowZpívání v deštiFBI GirlOn the RivieraPier 23Two Tickets to BroadwayIn the Good Old SummertimeLáska s potížemiNeptune's DaughterThe Girl from Jones BeachBlondie's SecretCounterfeiters, TheJulia MisbehavesVelikonoční přehlídkaLinda Be GoodWhen a Girl's BeautifulThe Governor & J.J.The Mothers-In-LawPetticoat JunctionThe Beverly HillbilliesKlondikeMr. LuckyMarkhamRawhideThe Dennis O'Keefe ShowThe UntouchablesThis Man DawsonBat MastersonLux PlayhouseMike HammerSea HuntMaverickPerry MasonRichard Diamond, Private DetectiveSugarfootThe Lucy-Desi Comedy HourThe Thin ManConflictNoah's Ark


Aktualizace osobnostního profilu Joi Lansing: 11.11. 2023 03:52