Michael Wai-Man Chan 79 let


Hongkongský herec, akční choreograf, režisér, producent, bojový umělec Michael Wai Man Chan se narodil 10.7.1946 v Hongkongu. Již v útlém věku studoval bojová umění. Studoval bojový styl severního shaolinu a další odnože kung-fu. Obdivoval Muhammada Aliho a stal se rovněž přeborníkem v západním boxu a kickboxu. Když mu bylo 18 let dělal bachaře, ale po dvou letech ho propustili, jelikož byl známým streetfighterem a měl styky s podsvětím. V 60. letech byl jedním z vedoucích mafiánů nechvalně známé 14K triády a měl pod sebou až 500 lidí.

Poprvé na sebe upozornil ve filmu Tiger vs. Dragon (1972) s Yasuaki Kuratou a slávu mu přínáší soudobý akční snímek Black List (1972). Od té doby natáčí v průměru pět filmů ročně, veliký úspěch sklízí s The Bravest Fist (1974), Thou Shall Not Kill... But Once (1975) a v Jumping Ash (1976) dokonale ztvárňuje chladnokrevného zabijáka, který na tehdejší diváky zanechává hluboký dojem. Ke konci 70. let ještě zaujme výkony v Broken Oath (1977), Mysterious Footworks of Kung Fu (1977), The Deadly Breaking Sword (1979), nebo v The Eight Escorts (1980).

Co se týče subžánru bruceploitaion, díky podobné muskulaci s Brucem Lee mu také přicházely nabídky ztvárňovat svého nejlepšího přítele. To ovšem z etických důvodů odmítal, ale ve vedlejších rolích se v bruzlí tématice objevoval poměrně často. Ve svých filmech často odhaloval své vypracované a potetované tělo, zajímal se o akční choreografii a spolupracoval jako choreograf na desítce celulojdů. V 80. letech nezpomaluje z tempa a natáčí stále v průměru pět filmů ročně. Dlužno zmínit role v trhácích Dragon Lord (1982) a Project A 2 (1987) obojí s Jackie Chanem, Profile in Anger (1984) s Lau Kar Leungem, nebo Legacy of Rage (1986) s Brandonem Lee.

Michael Wai Man Chan je momentálně obchodník s vínem, ale u filmu je stále aktivní. Na svém kontě má 167 rolí a prozatím poslední zářez má v The Bodyguard (2016).


25.4.1945
Tsuen Wan, New Territories West, Hongkong
Michael Wai-Man Chan csfd

Endless BattleThe Way of the BugChasing the DragonŽelezný ochránce大茶飯Qi shi yao gunZa zhiBad BloodChrabří bojovníciYi ge hao ba baVelké dobrodružstvíWo ya ma fa zi wenDa wu weiNávrat drakaJue zhong tie jin gangWang bu liaoBu si qing miLao fu zi 2001Mai xiong pai renOutburstHei she hui.comLiu mang shi biaoBan zhi yanHei she hui dang an zhi hei jin di guoShang di zhi shouWonton LoveHao jiang feng yunLong zai jiang huXie reng shi lengXin gu huo zai zhi shao nian ji dou pianAi shang 100% ying xiongGu huo zai 3: Zhi shou zhe tianJin bang ti mingWang Jiao feng yunWang Jiao zha 'fit' renMr. XXian dai gu huo ziJian ren shi jiaDu huo fen qingJing hua rou bo jiang jian dangNu er dang zi qiangSan du tou qingTai Zi chuan shuoZuřivý mnichCao mang ying xiongGai shi ying xiongHua! ying xiongLong teng si haiTao xue ging xiong zhuanXi lao shi jiang yeXin jiang shi xian shengBlood BrothersDu wang zhi zunSi da jia zu zhi long hu xiong diWu yi tan zhang: Lei Luo zhuanWu yi tan zhang: Lei Luo zhuan - Part IIZhong huan ying xiongZhong jian daoBB san shiBo jiao cha lao


Aktualizace osobnostního profilu Michael Wai-Man Chan: 30.10. 2023 15:55