Renato Cialente (1897 - 1943)


Herec Renato Cialente patřil k významným osobnostem meziválečného italského divadla, v průběhu krátkého období deseti let vytvořil také řadu rolí ve filmu, jeho slibnou kariéru ale ukončila tragická smrt. Narodil se ve městě Treviglio na severu Itálie a pocházel z rodiny armádního důstojníka Alfreda Cialenta, díky častým změnám otcova aktuálního působiště se Renato během dětství několikrát stěhoval.

Již ve dvacátých letech se Cialente objevil v několika němých filmech, intenzívnější spolupráci s filmaři navázal ale až v roce 1933, kdy hrál v italské verzi stejnojmenné německé komedie PAPRIKA (1933). Při tomto natáčení se seznámil s herečkou Elisou Merlini (1903-1983), která se následně stala jeho životní partnerkou, pojil je ale i společný zájem o divadlo a v roce 1934 založili vlastní divadelní společnost Merlini-Cialente. Kromě divadla pokračoval Cialente i v práci pro film a v letech 1933-1943 natočil přes třicet filmů. Jako uznávaný divadelní herec s důstojným vystupováním se stal vyhledávaným představitelem pro role právníků, lékařů, šlechticů i panovníků, před kamerou se pochopitelně několikrát setkal i s Elsou Merlini (LISETTA, 1934; MELODRAMA – Melodramma, 1934; NEBEZPEČNÁ HRA – Gioco pericoloso, 1942), na rozdíl od divadla ale musel přepustit pozici prvního milovníka ještě populárnějším filmovým hercům jako byl Amedeo Nazzari nebo Vittorio de Sica.

Kromě vystoupení v nenáročných komediích a melodramatech éry tzv. bílých telefonů dostal i hodnotnější příležitosti například v historických filmech (PIETRO MICCA, 1938; PREMIÉRA BUTTERFLY – Il sogno di Butterfly, 1939). Ačkoli Cialente nadále upřednostňoval divadlo, krátce před smrtí dosáhl vrcholu své filmové slávy a v letech 1942-1943 natočil patnáct filmů. Znovu to byly historické nebo životopisné tituly (MATER DOLOROSA, 1942; KRÁLOVNA NAVARSKÁ – Il regina di Navarra, 1942; NAPOLEON I. - Sant′Elena, piccola isola, 1943; MARIA MALIBRAN, 1943), velkou příležitost dostal v adaptaci osvědčené divadelní předlohy LA CIVILE MORTE (1943), hlavní roli hrál v detektivce MRAKODRAPY (Grattacieli, 1943), tento film ovšem nebyl přijat kritikou kvůli svému zasazení do amerického prostředí, což je pochopitelné k tehdejší mezinárodní situaci.

Renato Cialente zahynul tragicky, když jej v listopadu 1943 na cestě z divadla srazil německý nákladní automobil. Elsa Merlini byla jeho úmrtím hluboce zasažena a dočasně se zcela stáhla z veřejného života, k filmování se vrátila až po devíti letech. Renatova mladší sestra Fausta Cialente (1898-1994) proslula jako spisovatelka a novinářka.


2.2.1897
Treviglio, Bergamo, Lombardie, Itálie
25.11.1943
Řím, Lazio, Itálie
Renato Cialente csfd

C'era una volta Angelo MuscoAddio, amore!GrattacieliLa signora in neroMaria MalibranMater DolorosaNon mi muovo!Sant'Elena piccola isolaSogno d'amoreT'amerò sempreUna piccola moglieGioco pericolosoLa contessa CastiglioneMiliardi che follie!Morte civile, LaNotte dopo l'opera, UnaRegina di NavarraVýstřelFuggitiva, LaPiccolo mondo anticoUltimo ballo, L'Due madri, LeManovre d'amoreCavaliere di San Marco, IlDue occhi per non vedereMille lire al mesePremiéra ButterflyLotte nell'ombraPietro MiccaAlbero di Adamo, L'Amo te solaLa maestrinaLisettaL'impiegata di papàLa ragazza dal livido azzurroMelodrammaPaprikaCome due navi che s'incontrano nella notte


Aktualizace osobnostního profilu Renato Cialente: 1.11. 2023 14:50