Al Capone (1899 - 1947)


"Namířenou pistolí a laskavým slovem dosáhnete mnohem víc než jen laskavým slovem."Byl jedním z nejznámějších šéfů organizovaného zločinu působících v USA Alphonse Gabriel Capone spíše znám jako Al Capone se narodil 17. ledna 1899 v Brooklynu v New Yorku. Capone se narodil italským imigrantům. Jeho otec Gabriele Capone byl holič a matka Teresina Raiola pracovala jako švadlena. Do Spojených států se Al Caponovi rodiče přistěhovali z Neapole v roce 1894. Měli sedm synů a dvě dcery.

V roce 1918 si Capone vzal Irku Mary, se kterou měl syna Sonnyho. Později začal Al Capone pracovat v organizaci, kterou vedl Jim Colosimo a která měla v té době kolem 800 členů. Dne 16. ledna 1920 začala prohibice, která trvala až do roku 1933. Jejím důsledkem však byl rozkvět organizovaného zločinu, jehož nejvýnosnější aktivitou se stalo právě pašování alkoholu a obchod s ním. V květnu 1920 pomohl Al Capone Torriovi zabít Jima Colosima. Torrio se tak ujal vedení organizace. V roce 1922 už byl Capone Torriovou pravou rukou, byl zodpovědný za obchod s alkoholem a řízenou prostituci v Chicagu. V březnu roku 1925 se Torrio zotavoval z těžkých zranění a rozhodl se odejít na odpočinek. Vedení organizace předal Al Caponovi.

Al Capone si získal pověst chladnokrevného a brutálního člověka, který se vyznal v boji s nožem, uměl dobře střílet a nevyhýbal se ani pěstním konfliktům. Na veřejnosti si však budoval pověst úspěšného obchodníka se starým nábytkem, který rád a hodně rozdával chudým a potřebným. Stal se populárním i díky tomu, že občanům mohl zajistit tehdy tolik žádaný alkohol. Kromě alkoholu a prostituce kontroloval Al Capone hazardní hry a dostihy, vyhýbal se však obchodu s drogami. Al Capone měl vliv a styky, uplácel úředníky, soudce, politiky i policii. Jeho organizace byla velká a bohatá. V době své největší moci byl Al Capone často terčem útoků, několikrát se ho pokoušeli zabít, ale útoky skončily vždy neúspěšně.

Al Capone sám pod svým jménem nic nevlastnil, všechno měl napsáno na své nejdůležitější lidi. Všechny Caponovy obchody byly prováděny prostřednictvím třetích osob. V červnu 1931 byla na Al Capona podána žaloba za krácení daně ve výši 200 tisíc dolarů. Byla to suma velmi nízká, jednalo se však o částku, která byla prokazatelná. Začal soud s Al Caponem, který chtěl nejdříve uzavřít dohodu o tom, že se přizná a dostane mírný trest. Soudce však byl proti takovéto dohodě a Al Capone tedy tvrdil, že je nevinen. Al Capone se snažil podplatit porotu, ale soudce na poslední chvíli všech 12 členů poroty vyměnil. Al Capone byl odsouzen k 11 letům vězení, měl zaplatit pokutu. Přestože se má za to, že měl na svědomí popravy mnoha desítek lidí, žádná z vražd mu nikdy nebyla prokázána.


17.1.1899
Brooklyn, New York City, New York, USA
25.1.1947
Palm Island, Florida, USA
Al Capone csfd

ZeligThe Rise and Fall of Legs DiamondChicago SyndicateVolejte Northside 777The Big HouseJak se stát šéfem mafieKennedy, Sinatra a mafieAmerika v barvěAl Capone: IconKódy a spiknutíEllis Island: Historie amerického snuŘíše gangsterůOccupy UnmaskedProhibitionMuž, který dostal Al CaponehoBullets Over HollywoodLittle Caesar: End of Rico, Beginning of the AntiheroEscape from Alcatraz: The True Stories!Loyalty & Betrayal: The Story of the American MobLoyalty & Betrayal: The Story of the American MobStoletí válekAmerican Justice: Target - MafiaMurderers, Mobsters & Madmen Vol. 4: GangstersBiographyAl Capone: Chicago's ScarfaceThe Mystery of Al Capone's VaultsMoi, TintinI Due KennedyThe Golden TwentiesBefore They Were GoneNevyjasněné záhadyThe DuPont Show of the Week


Aktualizace osobnostního profilu Al Capone: 5.3. 2024 17:08