Winston Churchill (1874 - 1965)


Winston Churchill není jen významnou osobností britských dějin, svým působením v době druhé světové války se zařadil i mezi přední ikony světové historie dvacátého století. Více než půlstoletí spoluutvářel podobu britské politické scény, dvakrát byl premiérem, stal se jedním z vůdců protifašistické koalice a v neposlední řadě nutno dodat, že je i nositelem Nobelovy ceny za literaturu.

Churchill sám svou příslušnost k aristokratické elitě nijak zvlášť neprožíval, navíc nutno dodat, že vzhledem ke všeobecně vládnoucímu protekcionismu té doby si své pozdější postavení vybudoval zcela sám svými schopnostmi. Po studiích na vojenské škole v Sandhurstu sloužil v armádě v Indii a Africe, kde jako válečný korespondent padl do zajetí. V roce 1900 vstoupil poprvé jako poslanec do Dolní sněmovny, kde pak s přestávkou setrval přes šedesát let. Původně byl konzervativcem, později liberálem, nakonec se ale vrátil do Konzervativní strany.

Manželství uzavřel v roce 1908 s Clementine Hozier (1885-1977), která pocházela ze skotské podnikatelské rodiny. Pro nás může být zajímavé, že díky četným kontaktům trávili novomanželé svatební cestu mimo jiné na Moravě a navštívili například hrad Veveří. Měli spolu pět dětí, dcera Marigold (1918-1921) zemřela v dětství, ostatní potomci byli díky svým osudům nezřídka terčem zájmu médií. Jediný syn Randolph (1911-1968) byl novinářem, z dcer připomeňme Sarah (1914-1982), která se přes odpor rodičů prosadila jako filmová herečka.

V rámci konzervativních a koaličních vlád (za první světové války) zastával Winston Churchill postupně řadu ministerských postů, od roku 1908 byl postupně ministrem obchodu, vnitra, námořnictva, války, kolonií a financí, mezitím byl po neúspěchu jedné akce britského loďstva za první světové války donucen dočasně sloužit v armádě. Jako ministr financí v letech 1924-1929 příliš neobstál, což sám později přiznal a po neúspěchu konzervativců ve volbách v roce 1929 stál deset v opozici.


30.11.1874
Blenheim Palace, Oxford, Velká Británie
24.1.1965
Londýn, England, Velká Británie
Winston Churchill csfd

PohádkaBrexitKrycí jméno U.N.C.L.E.Kód EnigmyZvláštní vztahyV rukách nepříteleDeník Anne FrankovéPearl HarborTrumanIn Search of Dr. SeussVšechno je dovoleno!De camisa vieja a chaqueta nuevaChurchill and the GeneralsČas po časeZio Adolfo, in arte FührerPříliš vzdálený mostCarry On EnglandA teď něco úplně jinéhoJohnny si vzal puškuThe Extraordinary SeamanVelký žalVítězovéOperation AmsterdamDunkirkSomething of ValuePas do PimlicaKampen om tungtvannetThe Weaker SexMission to MoscowThis Above AllThe Four Just MenStar Trek: EnterpriseHexen - Magie, Mythen und die WahrheitCanada: A People's HistoryRussiaM*A*S*HWonder WomanColditzMen in CrisisOne Step BeyondA Princess at WarElizabeth and Margaret: Pride and JoyFrom Churchill to Truss: The Queen's Prime MinistersHer Majesty's Prime Minister: Winston ChurchillLife Before the Crown: Princess ElizabethAlžběta II., nepřekonatelná královnaApokalypsa: Hitler míří na východApokalypsa: Hitlerův výpad na západNuremberg : Des images pour l'histoireVálka Winstona ChurchillaWho Will Command Overlord?2. světová válka: Závod o vítězstvíCharlie Chaplin, le génie de la liberté


Aktualizace osobnostního profilu Winston Churchill: 11.11. 2023 15:30