Filmové informace

Prodaná nevěsta csfd

Popis tv filmu Prodaná nevěsta 1981

„Roku 1865 jsem dohotovil první svoji komickou operu, dal jsem jí sám jméno Prodaná nevěsta, protože básník textu Sabina nevěděl, jak ji pojmenovat. Byla ve dvou jednáních a s prózou. Umínil jsem sobě, že se pokusím, jestli se mi podaří lehčí sloh, o kterém jsem dosud nikdy nepracoval. Chtěl jsem všem svým odpůrcům dokázat, že umím se velmi dobře pohybovat v menších hudebních formách, co mně oni upírají, jelikož prý jsem tuze zarytý wagnerián, abych to trefil. Též jsem hleděl ve všech číslech národní ráz hudby zachovati,“ vyprávěl s odstupem let Bedřich Smetana o vzniku své nejznámější opery. Původní podoba opery měla dvě dějství a hrála se v jednotné dekoraci. Scházely tance, hudební čísla spojovala mluvená próza, některé výstupy měly jiné pořadí a ve scéně komediantů byl zařazen principálův kuplet. Světová premiéra se uskutečnila 30. května 1866 v Prozatímním divadle v Praze pod Smetanovou taktovkou... Tentokrát vám nabízíme televizní přepis z roku 1981 v režii F. Filipa se skvělým obsazením. V Mařence (G. Beňačková) a Jeníkovi (P. Dvorský) vytvořil Bedřich Smetana sebevědomé postavy s vřelým citem, v Kecalovi (R. Novák) mazaného zprostředkovatele, kterého přelstí vlastní „klient“. Odehrává se o pouti na návsi a v české hospodě, která vždy sehrávala ve společenském životě Čechů zásadní význam – ať už ve formě šíření a výměny informací, katalyzátoru sousedských vztahů, ale i katarze po přestálých sporech, což nejlépe dokládá očistný sbor „Proč bychom se netěšili“. (Česká televize)


Související filmy

Prodaná nevěsta v ŠárceProdaná nevěstaDie verkaufte BrautBartered Bride, TheProdaná nevěsta (německá verze)Prodaná nevěsta

Aktualizace: 2023-11-2

Prodaná nevěsta -  - Filmer.cz


Prodaná nevěsta -  - Filmer.cz


Prodaná nevěsta -  - Filmer.cz


Prodaná nevěsta -  - Filmer.cz

Prodaná nevěsta CZ film ke stažení

UPOZORĚNÍ: Odkazy výše jsou pouze do vyhledávání na externích stránkách, nemusí být funkční, za obsah těchto stránek neručíme a varujeme před stahováním nelegálního obsahu!

Přehrát Prodaná nevěsta online
18




Vyzkoušejte: