Hans Adalbert Schlettow (1887 - 1945)


Narozen jako Hans Adalbert Droescher do rodiny důstojníka. Ze zdravotních důvodů nepokračoval v rodinné tradici a pod původním jménem začal v roce 1908 hrát ve frankfurtském divadle Schauspielhaus. Poté odešel do Barmenu (dnes městská část Wuppertalu) a mezi lety 1915 až 1919 hrál v mannheimském divadle Hoftheater. V tomto období, přesněji roku 1917 si změnil umělecké jméno a natočil svůj první film DIE KLOSTERFRIEDE. V roce 1919 hrál ve IM SCHATTEN DES GLÜCKS, který byl pravděpodobně prvním filmem tehdy neznámé studentky hudby Marlen Dietrichové. Roku 1920 nastoupil angažmá ve Fantastickém divadle v berlínském Charlottenburgu. Zpočátku byl obsazován jako milovník. Umělecky na sebe upozornil roku 1920 filmem AGOL-TRAGÖDIE DER MACHT, kde si zahrál Petera Hella. Šlo o dvojroli. Hrál otce i syna.

Schlettow patřil ještě před nacistickým převzetím moci k "národně" smýšlejícím Němcům a do politiky se aktivně zapojil. Podle Ernsta Kleeho, autora publikace Das Kulturlexikon zum Dritten Reich, byl Schlettow členem spolku Kampfbund für deutsche Kultur, který založil roku 1928 Hitlerův hlavní ideolog Alfred Rosenberg. Dále byl činný v Nationalsozialistische Betriebszellenorganisation, která měla velmi blízko k NSDAP. U kolegů nebyl příliš oblíbený. Pojilo jej pevné přátelství s hercem Eduardem von Wintersteinem, s kterým hrál ve čtyřech filmech. V srpnu 1944 bylo jeho jméno zaneseno na seznamy Boží milosti a herec se vyhnul frontě. 30. dubna 1945 během dobývání Berlína Rudou armádou se stal jednou z civilních obětí a místo svého odpočinku našel na horském hřbitově ve Berchtesgadenu.


11.6.1887
Frankfurt nad Mohanem, Německá říše
30.4.1945
Berlín, Německo
Hans Adalbert Schlettow csfd

Die KreuzlschreiberEin Mann gehört ins HausJugendliebeWarum lügst Du, Elisabeth?Die Große NummerGefährtin meines SommersViel Lärm um NixiOhm KrügerDie RothschildsLinks der Isar - rechts der SpreeSupí děvčeWunschkonzertZwischen Hamburg und HaitiAnton, der LetzteKongo-ExpressLidé z varietéOpojení lesaPožár na hranicíchSchneider WibbelAndaluské nociFrauen für Golden HillGastspiel im ParadiesScheidungsreiseYvetteDas Schweigen im WaldeDas schöne Fräulein SchraggV tajném posláníŽlutá vlajkaDer Jäger von FallKater LampeSchloß VogelödStjenka RasinFamilie SchimekHundert TageLehká kavalerieLiebesleuteMilenky Ludvíka XIV.Nur nicht weich werden, Susanne! - Eine Groteske aus vergangener ZeitRegineAlte KameradenEin Mädchen mit ProkuraFerien vom IchIch sing' mich in dein Herz hineinKonjunkturritterSchloß HubertusTy jsi rozkošná, Rosmarie!Zimmermädchen... Dreimal klingelnDer Choral von LeuthenDie Nacht im ForsthausEin gewisser Herr GranFlüchtlingeJäger aus Kurpfalz, DerPáže z hotelu DalmasseAn heiligen WassernDer tolle BombergDnes líbá PařížDáma za volantemJa, treu ist die SoldatenliebeMarschall VorwärtsZáhada modrého pokoje (německá verze)


Aktualizace osobnostního profilu Hans Adalbert Schlettow: 12.4. 2024 21:01