Carlo Rustichelli (1916 - 2004)


Hudební skladatel Carlo Rustichelli se narodil ve městě Carpi, v severní Itálii, na Štědrý den roku 1916. Narodil se do rodiny milovníků hudby a na konzervatoři v Bologni získal diplom ve studijním oboru hry na klavír. Poté se přestěhoval do Říma, kde studoval komponování na Santa Cecilia Academy. Ve své době byl Carlo Rustichelli nejplodnější a nejvíce všestranný skladatel italské kinematografie. Jeho kariéra trvala padesát let, zhruba od roku 1940 do roku 1990. Za tuto dobu zkomponoval více než 250 původních filmových skladeb a další hudební díla složil také pro tvorbu televizní.

Rustichelli byl dvakrát nominován na Oscara. Poprvé za hudbu k sarkastické komedii Pietra Germi DIVORZIO ALL´ITALIANA (ROZVOD PO ITALSKU (1961). Podruhé pak za bojové melodie ve filmu LE QUATTRO GIORNATE DI NAPOLI (ČTYŘI NEAPOLSKÉ DNY) 1962. Kromě těchto nominací byl ještě 5x nominován (1960, 1961, 1963, 1964 a 1972) na Stříbrnou stuhu (ocenění italského národního svazu filmových novinářů) a 2x Stříbrnou stuhu obdržel. V roce 1958 za hudbu k dramatu L´UOMO DI PAGLIA a v roce 1967 za hudbu ke snímku L ´ARMATA BRANCALEONE. Jak jsem již uvedl, Rustichelli skládal hudbu k filmům mnoha režisérů a tak jeho hudba doprovází i filmy jako I COMPAGNI (STALO SE V TURÍNĚ) 1963, SEI DONNE PER L´ASSASINO (ŠEST ŽEN PRO VRAHA) 1964, IO, IO, IO….E GLI ALTRI (JÁ, JÁ, JÁ….A TI DRUZÍ) 1966, BOCCACIO (1972) a mnoho dalších. Nezapomenutelný je film Billyho Wildera CHE COSA É SUCCESSO TRA MIO PADRE E TUA MADRE? (NEBOŽTÍCI PŘEJÍ LÁSCE) 1972.

Za úspěšné se řadí i jeho hudba ke spaghetti westernům a dnes již klasikou je hudba k Monicelliho filmu L´ARMATA BRANCALEONE (BRANCALEONOVA ARMÁDA) 1966. Mezi velké hudební úspěchy a jeho nejznámnější písně patří určitě skladba „Sinnò me moro”, která byla ústřední melodií filmu Pietra Germiho UN MALEDETTO IMBROGLIO (1958). Je to jeden z prvních filmů Claudie Cardinale. Tuto píseň nazpívala Rustichelliho dcera, která se později ve světě filmu proslavila jako herečka pod zkráceným příjmením Alida Chelli (*23. 10. 1943). Alidy nezapomenutelný římský přízvuk dodal písni tu „pravou šťávu“. Alida byla manželkou Waltera Chiariho (1924-1991). Alida zemřela po těžké dlouhé nemoci 14. 12. 2012. Kromě Alidy, měl Carlo Rustichelli ještě syna Paola (*1953), který je také hudebním skladatelem a se svým otcem spolupracoval například na hudbě ke třetímu dílu trilogie AMICI MIEI (MOJI PŘATELÉ). Obě děti měl s manželkou Evi Rustichelli se kterou žil až do své smrti. Carlo Rustichelli zemřel 13. listopadu 2004 ve věku 87 let v Římě.


24.12.1916
Carpi, Itálie
13.11.2004
Řím, Lazio, Itálie
Carlo Rustichelli csfd

Per sempreMoji přátelé IIIŽena snůAtor, pán ohně 2Petomane, IlTrono di fuoco, IlApocalisse di un terremotoMoji přátelé IIPanna nebo orelBosco d'amoreCollections privéesVražda na Tibeře6000 km di pauraLe Beaujolais nouveau est arrivéZio Adolfo, in arte FührerGangUspěchaný mužStíhači, na start!Žena u oknaIl gatto mammoneMetralleta 'Stein'Moji přáteléAbbasso tutti, viva noiAž tam nezbyl žádnýGiubbe rosseLe Führer en folieNávrat bílého tesákaPermettete, signora, che ami vostra figliaUn uomo, una cittàZanna bianca alla riscossaZločin z láskyBílý tesákChceme plukovníkyFiglioccio del padrino, IlHezká, bohatá, s malou tělesnou vadou hledá ...Milano roventeMordi e fuggiNeuvěřitelná dobrodružství Italů v RuskuPeppino z NeapoleTutti per uno... botte per tuttiČerná rukaAlfréde, Alfréde!BoccaccioBubu z MontparnassuCausa di divorzioDon Camillo e i giovani d'oggiNebožtíci přejí lásceVolání divočinyBastardo, vamos a matarBetìa ovvero in amore per ogni gaudenza ci vuole sofferenza, LaIn nome del popolo italianoOzbrojme se a odjeďte!Seržant KlemsZatčen na hranicíchŠéf gangu: Láska a nožeA přišel den černých citrónůBrancaleone na křížové výpravěLe castagne sono buoneMa chi t'ha dato la patente?Satiricosissimo


Aktualizace osobnostního profilu Carlo Rustichelli: 22.3. 2024 16:10