Pavel Skřípal 68 let


Herec Pavel Skřípal je rodák z Karlových Varů, oba rodiče pracovali ve zdravotnictví. Vyrůstal v Příbrami, kde absolvoval gymnázium, poté nastoupil ke studiu na stavební fakultě ČVUT v Praze, tuto školu ale opustil a nakonec absolvoval obor herectví na JAMU v Brně. První angažmá našel v Divadle Petra Bezruče v Ostravě (1980-1986), kde dostal poměrně velké příležitosti v ruské klasice (Měšťáci, Bratři Karamazovi), uplatnil se ale i ve světové moderně (Hlava XXII). Tehdy se také poprvé objevil před kamerou a hrál v životopisných inscenacích, které v ostravském televizním studiu natočil režisér Otakar Kosek (ZÁVIŠ A KUNHUTA, 1984; PRINCIPÁLKA, 1986).

S příchodem do Prahy se Pavlu Skřípalovi otevřely nové možnosti spolupráce s televizí a filmem, v první malé filmové roli se mihnul ve snímku DIVOKÁ SVINĚ (1990), v dalších menších úlohách jej bylo možno vidět ve filmech SVATBA UPÍRŮ (1993) nebo NÁVRAT ZTRACENÉHO RÁJE (1999). Větší příležitost v postavě pasáka mladých prostitutů dostal v autentickém dramatu MANDRAGORA (1997). Mezitím spolupracoval i s televizí a hrál v inscenacích a seriálech, naposledy například v ČETNICKÝCH HUMORESKÁCH (2003). Z dalších filmových úkolů připomeňme postavu komořího Ludvíka v pohádkovém příběhu ANDĚLSKÁ TVÁŘ (2002) a zatím naposledy jsme se s ním mohli setkat v roli hraběte Batthyányho v Jakubiskově velkofilmu BATHORY (2008).

Pavel Skřípal žil krátce s herečkou Simonou Stašovou (*1955) a má s ní syna Vojtěcha (*1995), který je jako vnuk Jiřiny Bohdalové mediálně podstatně známější než jeho otec.


11.2.1956
Karlovy Vary, Československo
Pavel Skřípal csfd

Vidět SalisburyTátova volhaBony a klid 2HanyBathoryInfernoAndělská tvářNávrat ztraceného rájeMandragoraVojtík a duchovéPrinc z pohádkyOdměnaSvatba upírůAriadnina niťEvangelium podle PastýřůO těch Martinových dudáchDivoká sviněO komtesce a zbojníkoviSmrt spořádaného občanaŠancePřípad medvědí jeskyněSatelitSvobodárnaBiela voči oblohePrincipálkaZáviš a KunhutaSlaný sníhStříbrný smrčekÚnosy bez výkupnéhoExperimentMísto zločinu České BudějoviceSpecialistéPolicie ModravaŽivé terčeV.I.P. vraždyVzteklinaAtentátSanitka 2Cesty domůExpozituraČetnické humoreskyMotel AnathemaO zvířatech a lidechDobrodružství kriminalistiky


Aktualizace osobnostního profilu Pavel Skřípal: 31.10. 2023 01:51