Erwin Stranka (1935 - 2014)


Erwin Stranka se narodil v předválečném Československu, v malém severočeském městě na řece Ohři - Kadani v chudé rodině. Jeho matka pracovala jako pradlena a jeho otec byl horníkem. V roce 1938 se rodina přestěhovala do Prahy, odkud se po skončení druhé světové války opět stěhovali do Halle v sovětské okupační zóně, pozdější Německé demokratické republice.

Po návratu do NDR pracoval nejprve jako asistent u filmové spopečnosti DEFA. Později dostal příležitost zkusit si práci v režisérském křesle na televizním filmu JOSEF UND SEINE BRÜDER (1962). Film VERLIEBT UND VORBESTRAFT (1963) Erwinovi Strankovi způsobí problémy, již schválený film měl být na přání státních filmových úřadů upraven, po odmítnutí nátlaku je film i tak předělán. Erwin Stranka si tak vyslouží osmiletou režisérskou pauzu, během níž působí jako spisovatel a scenárista na volné noze. Jednu dobu pracuje i jako soustružník.

Příležitost usednout do křesla režiséra měl opět při natáčení dvou filmů, historických komedií z období sedmileté války: HUSAŘI V BERLÍNĚ (1971) a UKRADENÁ BITVA (1972). UKRADENOU BITVU točil v koprodukci s Filmovým studiem Barrandov, mezi hrajícími herci se tak v tomto filmu objevila i Helena Růžíčková, Josef Kemr, Jaroslav Satoranský a mnoho dalších českých herců.

Filmem pro děti SUSANNE UND DER ZAUBERRING český ZUZANA A KOUZELNÝ PRSTÝNEK z roku 1973 otevřel další část své tvůrčí kariéry. Za tento film obdržel l cenu Heinricha Greifa. Jeho dalšími dětskými filmy byly MALÝ KOUZELNÍK (1977) a AUTOPOHÁDKY (1983), které vznikly podle literární předlohy československého spisovatele Jiřího Marka a daly by se označit za komedii s prvky pohádky pro děti i dospělé.


3.1.1935
Kadaň, Československo
14.4.2014
Potsdam, Německo
Erwin Stranka csfd

Zwei schräge VögelLianeHaifischfütterer, DerAutopohádkyDie Stunde der TöchterMoral der Banditen, DieSabine WulffMalý kouzelníkTak třeba JosefZuzana a kouzelný prstýnekBremsers machen UrlaubT.b. und das runde LederUkradená bitvaHusaren in BerlinVerliebt und vorbestraftJosef und seine BrüderGenerálDéšť padá shoraAddio, piccola mia


Aktualizace osobnostního profilu Erwin Stranka: 6.11. 2023 09:50