Taťjana Medvecká 70 let


Česká divadelní, filmová, dabingová a rozhlasová herečka se narodila 10. listopadu 1953 v Praze. Celé své mládí věnovala hlavně tanci. Chtěla se stát baletkou, ale když neuspěla u zkoušek, rozhodla se pro herectví. V roce 1975, ihned poté co zakončila studium na DAMU, nastoupila do činohry Národního divadla. Zde účinkuje dodnes. První role byla Marie Bolkonská v Tolstého Vojně a Míru, dále pak Hanička v Lucerně (1976), Kristýna v Našich furiantech (1979), Kordula ve Strakonickém dudákovi (1983), Cordelie a Regan v Králi Learovi (1991), Markétčina matka ve Faustovi (1997), Alžběta v Marii Stuartovně (2000) a mnoho dalších. Za svoje divadelní herectví byla dvakrát odměněna cenou Thálie (v roce 2000 a 2002).

Významnou část jejího života vyplňuje dabing a rozhlas. Nejčastěji svůj hlas propůjčuje americké herečce Susan Sarandon. V roce 1997 ji byla za dabing udělena cena Františka Filipovského a v roce 2007 zvítězila v rozhlasové anketě Neviditelný herec.

Během svých studií na DAMU se seznámila se svým současným manželem, scénáristou Jiřím Dufkem, s nímž má dvě dcery.


10.11.1953
Praha, Československo
Taťjana Medvecká csfd

Nikdo mě nemá rádDěti NaganaFacky láskyLítá v tomBěžná selháníSlovoŘekni to psemPrvok, Šampón, Tečka a KarelPřes hraniciZbožňovanýChvilkyÚsměvy smutných mužůMiladaMiluji tě modřeÚkryt v zooFair PlayMístaHořící keřJako nikdyKlauniMilostné písněNěžné vlnyVrásky z láskyZáblesky chladné neděleDůmHospoda U bílé kočkyŠejkBathoryNejkrásnější hádankaSvatba na bitevním poliV hlavní roliO dívce, která šlápla na chlébOperace Silver AŠkodnáNekonečná neděleVrah jsi ty!Manželka Ronalda SheldonaNikdo neměl diabetesTa třetíDrobečky z perníkuNebát se a nakrástTanec kolem zlatého vejceDoktor Munory a jiní lidéPolední žárČas jeřabinŽena v kleciJak se dělá operaVodnická čertovinaKníže VáclavModrá krevNarcisový důmPatnácté létoBustaNoc pastýřůZámek v ČecháchFascikl „S“Dcera národaMilostivé létoMuka obraznostiZnačka: Na dožití


Aktualizace osobnostního profilu Taťjana Medvecká: 6.11. 2023 19:48