Paul Wegener (1874 - 1948)


Ve dvaceti skončil na právech, aby se mohl věnovat herectví. V roce 1906 se přidal k společnosti Maxe Reinhardta, v roce 1912 přešel k filmu a objevil se v expresionistickém hororovém dramatu PRAŽSKÝ STUDENT (1913). Během natáčení uslyšel poprvé legendu o Golemovi a pustil se do příprav jeho filmové adaptace - scénář psal s Henrikem Galeenem. První verze - GOLEM (1915) - z něhož se dnes dochoval pouze fragment, byla úspěšná a Wegener si získal reputaci. V roce 1917 natočil parodii DER GOLEM UND DIE TÄNZERIN, zato přepracovaná verze, JAK GOLEM NA SVĚT PŘIŠEL (1920), je dnes klasickým dílem německé kinematografie a jen upevnila Wegenerovu historickou pozici.

Prvním Wegenerovým zvukovým filmem byla černá komedie UNHEIMLICHE GESCHICHTEN (1932), ve které si dělal legraci sám ze sebe a vůbec z expresionistického žánru jako takového. V roce 1933 se dostali v Německu k moci Národní socialisté a řada umělců byla zatčena, perzekvována nebo vypovězena. Wegener měl ovšem status "státního herce" a vystupoval v různých propagandistických snímcích. Ve skutečnosti zastával protinacistický postoj, finančně podporoval odbojáře a ukrýval ve svém bytě režimu nepohodlné osoby. Po válce, navzdory svému špatnému zdravotnímu stavu, pomáhal v Berlíně znovuobnovovat kulturní život a zlepšovat životní podmínky jeho obyvatelům.

V červenci 1948 v Deutschen Theatre zkolaboval hned v první scéně reprízy Lessingovy komedie "Moudrý Nathan" a dva měsíce nato ve spánku zemřel. Tento herec, producent, scénárista a filmový režisér, průkopník německého expresionistického filmu, byl celkem šestkrát ženatý (potřetí a pošesté s herečkou Lydou Salmonovou). Jeho čtvrtou ženou byla Greta Schröderová, známá z klasického hororu UPÍR NOSFERATU (1922). Jeho bratrancem byl geolog a meteorolog Alfred Wegener a syn Prof. Peter P. Wegener byl fyzikem, specialistou na nadzvukovou dynamiku.


11.12.1874
Arnoldsdorf, Západní Prusko, Německá říše
13.9.1948
Berlín, Německo
Paul Wegener csfd

Augen der LiebeDer große MandarinDer Fall MolanderDr. phil. DoederleinKolbergŠiva a šibeniční kvítekSeinerzeit zu meiner ZeitTierarzt Dr. VlimmenDr. Terror's House of HorrorsWenn die Sonne wieder scheintDieselHochzeit auf dem BärenhofVelký králDěvče z ostrova FanöMein Leben für IrlandZwielichtNesmrtelné srdcePrávo na láskuStärker als die LiebeTajemné dobrodružství...nur ein KomödiantDer Mann mit der PrankeEin Mann will nach DeutschlandHans Westmar. Einer von vielen. Ein deutsches Schicksal aus dem Jahre 1929Inge und die MillionenDas Geheimnis um Johann OrthMarschall VorwärtsUnheimliche GeschichtenFundvogelSurvivalAlrauneArme kleine SifDie WeberDie Welt ohne WaffenGlanz und Elend der KurtisanenRamper, der TiermenschSvengaliDagfinThe MagicianLebende BuddhasDer Schatz der Gesine JakobsenDas Liebesnest 1Herzog Ferrantes EndeLucrezia BorgiaMonna VannaVanina oder Die GalgenhochzeitŽena faraonovaDie Geliebte RoswolskysZtracený stínJak Golem na svět přišelNachtgestaltenSteuermann HolkSumurunDer GaleerensträflingMadame DuBarryDer Fremde FürstDer Rattenfänger von HamelnDer Golem und die TänzerinDornröschenHans Trutz im Schlaraffenland


Aktualizace osobnostního profilu Paul Wegener: 18.11. 2023 03:36