Marie Motlová (1918 - 1985)


Marie Motlová se narodila na 1. Máje 1918 v Boru u Tachova ještě v dobách bývalého Rakouska-Uherska. Na přání rodičů vystudovala zdravotnickou školu a po ukončení studia skutečně nějakou dobu práci zdravotní sestry vykonávala. Ve své mysli se však už od mládí obracela k divadlu. Nakonec se rozhodla, že to s herectvím přece jen zkusí. I přes počáteční nesouhlas rodičů Marie vystudovala roku 1943, tedy za dob německé okupace, pražskou konzervatoř. Po osvobození vzala jednoroční angažmá v divadle E.F.Buriana. Jindřich Honzl ji posléze angažoval do Studia Národního divadla, ve kterém působila do roku 1950.

Asi nejdůležitějším osudovým zlomem na umělecké dráze M.Motlové bylo její setkání s režisérem Jaroslavem Papouškem, který ji objevil kde jinde než v divadle. Díky němu se jí s padesátkou na krku podařilo dostat do podvědomí veřejnosti a stala se jednou z nejznámějších hereček českého filmu. Jaroslav Papoušek ji totiž roku 1969 obsadil do role „babi Homolkové“ v hořké, veleúspěšné komedii ECCE HOMO HOMOLKA. Výborně zapadla do vypečené pražské rodinky Homolkových, kterou tvořili Josef Šebánek, Helena Růžičková, František Husák a nezbedná dvojčata Petr a Matěj Formanovi. Právě se svým filmovým manželem Josefem Šebánkem připravili pro diváka nezapomenutelné scény, u kterých nevíte, jestli to herci tak dokonale hrají či prostě nejsou jen sami sebou. I Marie Motlová patří do nevelké skupiny herců, kterým věříte každé slovo či gesto. Působí tak přirozeně a lidsky, že ji musíte obdivovat a oblíbit si ji. Film ECCE HOMO HOMOLKA měl u diváků takový ohlas, že se režisér rozhodl natočit neméně úspěšná volná pokračování HOGO FOGO HOMOLKA (1970) a HOMOLKA A TOBOLKA (1972). A dnes, po bezmála čtyřiceti letech neztrácí tato trilogie nic ze svého kouzla a právem se řadí ke skvostům české kinematografie.

Homolkovi a hlavně Jaroslav Papoušek pomohli rozjet filmovou kariéru Marie Motlové. Některé zajímavé nabídky musela dokonce odmítat. Do roku 1984 zvládla více než 30 menších i větších rolí. Zejména malé a epizodní role patřily k jejím nejoblíbenějším. Svým osobitým projevem tak obohatila mnoho snímků, například: TAKŽE AHOJ (1970), PĚT MUŽŮ A JEDNO SRDCE (1971), PETROLEJOVÉ LAMPY (1972), MAREČKU,PODEJTE MI PERO (1976), ZÍTRA TO ROZTOČÍME,DRAHOUŠKU (1976) ad. Větší příležitost jí nabídl režisér Jiří Hanibal ve snímku VELKÉ TRÁPENÍ (1974) a znovu Jaroslav Papoušek v komedii o dospívání KONEČNĚ SI ROZUMÍME (1976). Dvakrát ji oslovil i slovenský režisér Dušan Hanák a obsadil ji do proslulého filmu RŮŽOVÉ SNY (1976) a v roce 1980 do dalšího úspěšného snímku JA MILUJEM, TY MILUJEŠ.

Nabídky z televize se také začaly hromadit tak, že si mohla vybírat. V roce 1974 se objevila v několika příbězích slavných BAKALÁŘŮ, roku 1977 jako výkupčí lahví v seriálu ŽENA ZA PULTEM a v tom samém roce jako hospodyně primáře Sovy v seriálu NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, kterou M.Motlová ztvárnila nenapodobitelně.


1.5.1918
Bor u Tachova, Rakousko-Uhersko
26.8.1985
Praha, Československo
Marie Motlová csfd

Pusu, pusu, pusu!Všichni musí být v pyžamuZe staré drogerieÚnos MoravankyEvžen mezi námiKaždému jeho nebeZralé vínoJa milujem, ty miluješTriptych o láskeKdo chytá štěstí za pačesyKoncert na konci létaRosničkaRovnice o jedné krásné neznáméKolombínaSólo pro starou dámuČekání na déšť„Já už budu hodný, dědečku!“Ráno budeme moudřejšíTo je ta muzikaVšichni proti všemZlaté rybkyBouřlivé vínoDobrý den, městoKateřina zlé pověstiKonečně si rozumímeNáš dědek JosefRužové snyZítra to roztočíme, drahoušku...!„Marečku, podejte mi pero!“Dva muži hlásí příchodRecepty doktora KudrnyZrcadlo pro KristýnuEskulapův přístavMotiv pro vražduOsud jménem KamilaTelevize v Bublicích aneb Bublice v televiziVelké trápeníNávrat před sezónouProjížďka v kočářeSešli se na VlachovceTři nevinníZlatovláskaHomolka a tobolkaKrysyKaviár nebo čočkaPetrolejové lampyPět mužů a jedno srdceHogo fogo HomolkaTakže ahojEcce homo HomolkaSmuteční slavnostBylo nás šestKlaun AmDoktor z vejminkuMalý pitaval z velkého městaPlechová kavalerie


Aktualizace osobnostního profilu Marie Motlová: 16.11. 2023 10:10