Míla Myslíková (1933 - 2005)


Narodila se v Třebíči jako Bohumila Myslíková a od útlého mládí toužila být spisovatelkou. Protože ale neměla představu, o čem by měla psát, rozhodla se získat zkušenosti v jiném oboru. Inspirována prostředím rodinné půjčovny kostýmů, kde pomáhala mamince, přihlásila se na brněnskou JAMU a první divadelní angažmá získala v Divadle Bratří Mrštíků tamtéž. Prošla také Státním divadlem Brno a v roce 1964 zakotvila v Divadle J. Průchy v Kladně.

V televizi jsme ji mohli vidět v řadě inscenací, v Moskalykově zpracování BABIČKY si zahrála paní Proškovou, v bláznivém sci-fi seriálu BAMBINOT obětavou trafikantku Pollockovou.

Kvůli pracovnímu vytížení u filmu opustila po třinácti letech angažmá v kladenském divadle. V druhé polovině osmdesátých let zanechala i filmování a odešla na odpočinek. Po listopadové revoluci si začala plnit sny z mládí - podívala se například do Řecka nebo Finska a právě zážitky z Finska zúročila jako materiál pro sepsání pozoruhodných knížek FINSKÝ MARATON a V ZEMI KALEVOVĚ.


14.2.1933
Třebíč, Československo
11.2.2005
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Míla Myslíková csfd

Konec básníků v ČecháchMotaniceSlepá je nocFigurky ze šmantůJak básníkům chutná životCena meduMůj obchod se psyNení sirotek jako sirotekPohádka o lidské dušiRosa LuxemburgSardinky aneb Život jedné rodinkyZločin v galérii GruyèreLáska z pasážeMoje zlaté holkyO chamtivém strašidleVesničko má střediskováDům U Tří vlaštovičekFešák HubertHele, on letí!Jak básníci přicházejí o iluzeKukačka v temném leseLetní pohádkaOhněm proti ohniTabákový kapitánDlouhý čas loučeníJára Cimrman ležící, spícíNádherná městaO statečném kovářiPrincezny na trvalouDie BarrikadeHlavní výhraJak svět přichází o básníkyMá láska s JakubemLáska na druhý pohledPsí bouda podmínkouTajemství hradu v KarpatechAnna proletářkaKoupím chalupu v Jižním MěstěNevera po slovenskyTajemství Ďáblovy kapsyZměna napětíHastrmanská povídačkaHodinářova svatební cesta korálovým mořemLustrMartinec a ti druzíMuzika pro dvaPoprask na silnici E 4Rovnice o jedné krásné neznáméSedm kilo pro KrálíčkaTím pádemZastřený barevný světŘekni mi to beze slovDnes ještě zapadá slunce nad AtlantidouJá nechci být vílaPumpaři od Zlaté podkovySkandál v Gri - Gri baru„Já už budu hodný, dědečku!“Ať žijí duchové!Což takhle dát si špenát


Aktualizace osobnostního profilu Míla Myslíková: 31.10. 2023 09:01