Pia Velsi 100 let


Italská herečka Pia Velsi se narodila, pod jménem Elpidia Sorbo, dne 31. března 1924. Jejím rodištěm je L'Aquila ve střední Itálii. Svou uměleckou kariéru začínala jako zpěvačka, ve čtyřicátých letech minulého století, v Neapoli. Po přestěhování se do Říma, debutovala jako herečka v Teatro Ambra Jovinelli. Poté dostala nabídku nahradil Rosalii Maggio (1921-1995) v Teatro Petruzzelli Bari, v show kde tančila a hrála. Tuto roli lze považovat za velký start její herecké kariéry. Ve čtyřicátých letech začínala Pia také se zpíváním a v tomto období nahrávala své skladby pod jménem Nuovo Fiore u italské nahrávací společnosti Phonotype. Od poloviny sedmdesátých letech minulého století se věnovala neapolskému melodramatu v herecké společnosti Mario e Sal Da Vinci a rovněž tak byla k vidění v mnoha hudebních komediích.

V televizní tvorbě si zahrála například v seriálu DON MATTEO. Z posledního období lze jmenovat vedlejší role v televizní komedii IL SIGNORE DELLA TRUFFA (2010), babičku hrála ve filmu MOZZARELLA STORIES (2011) a naposledy se zatím objevila v televizním seriálu TUTTI PAZZI PER AMORE (2008-2012).

Role jeptišky jako by jí byla souzena a tak hrála také mnoho let drsnou jeptišku v sérii reklam na minerální vodu Uliveto e Rocchetta. Na filmovém plátně se jako jeptiška kromě již výše zmiňovaných filmů SUOR EMANUELLE (1977) a NELLA CITTÁ L´INFERNO (1958), objevila také ve filmech LA PATATA BOLLENTE (1980) a CATERINA E LE SUE FIGLIE 3. Bez ohledu na režiséra, dostávala Pia mimo jeptišek role obyčejných žen z ulice, neapolitánek (vyrůstala v Neapoli a proto ovládá přízvuk výborně), žen v domácnosti, matek, tet, babiček a pokojských.

31. března 2015 se Pia objevila v pořadu LA VITA IN DIRETTA, během kterého byla zdůrazněna její situace nejistoty a života na hranici chudoby. Dnes žije sama, zapomenutá, ve špatném zdravotním stavu a dokonce jí hrozí i vystěhování z bytu. Po odvysílání se rozeběhly společenské akce a sbírky na její podporu.


31.3.1924
L'Aquila, Itálie
Pia Velsi csfd

Leone nel basilicoIl signore della truffaSMS - Sotto mentite spoglieIl grande bottoSi fa presto a dire amore...Špinavé šatyČíšníciParenti serpentiRossini ! Rossini !32 dicembreLa patata bollenteSuor EmanuelleAmore mio non farmi malePolicistkaUccello migratore, L'Due della formula uno alla corsa più pazza pazza del mondo, IItaliani! È severamente proibito servirsi della toilette durante le fermateNella città l'infernoNeapolský kolotočBláznivé láskyCaterina e le sue figlieDon MatteoI ragazzi del murettoKing of KensingtonScaramouche


Aktualizace osobnostního profilu Pia Velsi: 20.4. 2024 00:51