Rostislav Kuba 75 let


Herec Rostislav Kuba se jen zřídka dostal k větším rolím, díky svému značnému vytížení před filmovou a televizní kamerou především v 80. letech je jeho tvář divákům dobře známá. Pochází z Mostu, kde již v polovině šedesátých let začínal jako elév na jevišti místního Divadla pracujících, až později se odhodlal ke studiu herectví na pražské DAMU, absolvoval v roce 1976. Po dokončení DAMU získal první stálé angažmá v Městských divadlech pražských, odkud ale brzy zamířil do Semaforu, kde se připojil ke skupině Josefa Dvořáka.

Když opustil stálé angažmá v Semaforu, vystřídal Rostislav Kuba v devadesátých letech několik dalších scén, na nichž vystupoval jako stálý host, četnější spolupráci navázal s Divadlem Jiřího Grossmanna, účinkoval také v zájezdovém souboru Prozatímního divadla F. R. Čecha. Znovu hrál také v televizních seriálech (BYLO NÁS PĚT, 1994; ŽIVOT NA ZÁMKU, 1995). Z jeho dalších menších rolí ve filmu připomeňme postavu šéfa ochranky (CEREMONIÁŘ, 1996) nebo listonoše (VŠICHNI MOJI BLÍZCÍ, 1998).

Zatímco před kamerami se Rostislav Kuba v posledních letech prakticky nevyskytuje, nadále se věnuje divadlu, příležitostně i dabingu a divadelní režii. Kromě toho publikoval dvě vzpomínkové knihy, Slavné herecké historky (1997) a Nedotknutelní aneb Jak jsem potkal hvězdy (1999).


22.12.1948
Most, Československo
Rostislav Kuba csfd

Jutro będzie nieboVšichni moji blízcíCeremoniářVekslák aneb Staré zlaté časyKocourkovTrhala fialky dynamitemJak s Kubou šili všichni čertiJehlice Sluneční paníPrincezna Hyacinta a tříhlavý drakPřípady pana JaníkaTen můj tam má spolužákaKrálovství stromůNemocný bílý slonStačí stisknoutKalhoty od krejčího ze LhotyKouzelnice od Křídového potokaOslovská létaPíšťaličko, otloukej seČert a dráhaBetazónaHláskaJak básníkům chutná životO zatoulané princezněSychravé královstvíVltavská vílaZázrak v podniku KonpronarexBumerangMonika a hříbě s hvězdičkouPřípad nevinné řekyHavárie v zámeckém parkuKus životaSkalpel, prosímSpící princVozová hradbaObrazRubikova kostkaSanta LuciaTéto noci v tomto vlakuPod nohama nebeRadosti životaPředehraSalvador, sedmnáctého března krátce po pátéSlečna se špatnou pověstíSoví hnízdoČas žítŽlutý kvítekHad z rájeDrsná PlaninaHistorie začíná pod kaštanyMartinec a ti druzíOsamělý jezdecDnes ještě zapadá slunce nad AtlantidouHrozbaŘemenChtěl jsem kvítíPoslední zkouškaBoty plné vodyZnačka „Svobodný otec“Noha 22Cyranův ostrov


Aktualizace osobnostního profilu Rostislav Kuba: 16.11. 2023 10:14