Marie Dubois (1937 - 2014)


Francouzská herečka Marie Dubois, vlastním jménem Claudine Huzé, se narodila v Paříži, kde také vyrůstala. Její doménou je především práce pro film a televizi, ale uplatnila se také jako divadelní herečka. Filmaři byla oslovena poprvé jako dvaadvacetiletá pro druhou hlavní roli ve filmu STŘÍLEJTE NA PIANISTU (Tirez sur le pianiste, 1959). Tento film režíroval jeden z předních tvůrců francouzské nové vlny François Truffaut, který také doporučil herečce přijmout umělecký pseudonym, v roce 1961 se tak narodila Marie Dubois.

Z filmografie Marie Dubois sedmdesátých let vyniká především thriller HROZBA (La menace, 1977), který jí vynesl Cézara za vedlejší roli. Znovu byla na tuto cenu nominována za svůj výstup ve filmu SESTUP DO PEKEL (Descente aux enfers, 1986). Mezitím se s několika přítelkyněmi z období nové vlny sešla v úsměvném snímku VINCENTŮV PŘÍTEL (L'ami de Vincent, 1983). Od konce osmdesátých let se na filmovém plátně zjevuje spíše již jen výjimečně. Naposledy hrála ve filmu KONEC SÁZEK (Rien ne va plus, 1997), její filmografie dnes čítá přes osmdesát prací pro film a televizi.

Marie Dubois byla vdaná, v počátcích své kariéry ale napřed prožila milostný románek s režisérem Françoisem Truffautem, do konce jeho života pak zůstali přáteli. Jejím manželem byl od roku 1961 Serge Rousseau (1930-2007), který začínal jako herec, později ale založil a vedl agenturu Artmedia agency, která zaštiťuje uměleckou činnost řady známých herců. Jejich dcera Dominique Rousseau (*1964) je také herečkou. Marie Dubois vydala v roce 2002 svou autobiografii, v poslední době se věnuje také charitě.


12.1.1937
Paříž, Île de France, Francie
15.10.2014
Lescar, Aquitaine, Francie
Marie Dubois csfd

Le Bon filsÀ vot' serviceKonec sázekRozmary řekyConfidences à un inconnuLa Dernière saisonLes Enfants du ventUn jeu d'enfantGrand GuignolSestup do pekelL'IntrusGarçon !MiláčekSi j'avais 1000 ansUn manteau de chinchillaVincentův přítelEmmenez-moi au théâtre: PatateUne faiblesse passagèreUne femme en fuiteLa Petite sirèneMůj strýček z AmerikyIl y a longtemps que je t'aimeJe parle d'amourPřinutím vás žítKakemono hôtelPoint communHrozbaDu bout des lèvresFrançois le ChampiLes Mal partisNevinnýNuit d'orAntoine et SébastienL'EscapadeVincent, François, Paul a ti druzí...La belle au bois dormantLe serpentDie LandvermesserL'OeufDo hlubin krize středního věkuL'Heure éblouissanteDům BoriůNa řvoucích strojích do Monte CarlaLe Rouble a deux facesStuntmanCe sacré grand-pèreZlodějLe 17ème cielVelký flámGalantní slavnostiLes Grandes gueulesMarie Curie - Une certaine jeune filleHonba na mužeL'Âge ingratLa RondeMata HariVíkend na ZuydcootePremier amourJules a JimJusqu'au bout du monde


Aktualizace osobnostního profilu Marie Dubois: 10.3. 2024 21:42