Josef Větrovec (1922 - 2002)


Josef Větrovec se narodil 5. března 1922 v Plzni do dělnické čtvrti Petrohrad, krejčímu fazonérovi a matce posluhovačce. K divadlu tíhl již od dětství, už v devíti letech stál na ochotnických prknech. Učil se v plzeňské Škodovce, hrál závodně házenou a byl členem spolku dělnické mládeže Kovodělník a mládežnického recitačního kolektivu RECKOV – Plzeň 5. Právě v této době se formovalo jeho levicové přesvědčení. Za nacistické okupace byl za rozmnožování ilegálních letáků Němci vězněn v plzeňských Borech, Terezíně a Buchenwaldu. I v těchto těžkých chvílích spoluvězňům recitoval a hrál.

Josef Větrovec se herectví nikdy neučil, ale lety své praxe se z něho vyvinul vynikající herec. Díky svému plastickému herectví a krásným hlubokým hlasem byl hercem charakterních dramatických i komediálních rolí s břitkým humorem, nadsázkou a ironií („Jezero Ukereve“, „Obyčejný člověk“, „I chytrák se spálí“, „Sprcha“, „Dvaasedmdesátka“, „Jízdní hlídka“, „Král Lear“, „Sen noc svatojánské“, „Julius Caesar“, „Veselé paničky windsorské“, „Hercule Poirot“, „Konec masopustu“, „Malostranská humoreska“ atd.).

Poprvé přišel bližšího do styku s filmovou prací až po svém definitivním příchodu do Prahy, díky roličce muže v hospodě v Čechově dramatu KOHOUT PLAŠÍ SMRT (1961). U diváků byl populárním svým jednoduchým herectvím bodrých a politicky uvědomělých vesnických i městských hrdinů současnosti i minulosti.

Takový byl třeba ředitel Grochol (LUCIE), vojín Pelnář (HVĚZDA ZVANÁ PELYNĚK), kapitán (UKRADENÁ VZDUCHOLOĎ), akrobat Vencl (LIDÉ Z MARINGOTEK), rolník Josef Bařina (NOC NEVĚSTY), šejk (NA KOMETĚ), Dr. Jáchym (LUPIČ LEGENDA), ředitel ZOO (HROCH), provozář Šantala (HOLKY Z PORCELÁNU), kormidelník Vrána (MYS DOBRÉ NADĚJE), funkcionář KSČ Hrubý (OSVOBOZENÍ PRAHY), akrobat Kroupa (ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM), kapitán VB (COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT), šéf Paul („JÁ TO TEDY BERU, ŠÉFE…!“), ředitel divadla („JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU!“), Obrist (PAN VOK ODCHÁZÍ), viník Dymeš (JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA), Franta Chovanec (ZRALÉ VÍNO a MLADÉ VÍNO), komisař First (ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE, ANDĚL SVÁDÍ ĎÁBLA) a ředitel nemocnice (JAK BÁSNÍKŮM CHUTNÁ ŽIVOT a KONEC BÁSNÍKŮ V ČECHÁCH), kdež se naposledy zjevil na stříbrném plátně. Rozhodně větší herecké příležitosti (než film) mu přinesla Československá televize.


5.3.1922
Plzeň, Československo
11.2.2002
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Josef Větrovec csfd

Princezna ze mlejnaKonec básníků v ČecháchI čjort s nami!Muž, který neměl důvěruZvláštní bytostiFidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačkaKam letíš, letadlo?Anděl svádí ďáblaHodinářJak se zbavit KřivonožkyKouzelnice od Křídového potokaStupně poraženýchČertova skálaJak básníkům chutná životMistr Pleticha a pastýř JehňátkoVltavská vílaZatmění všech sluncíHrdličkaMladé vínoStudentská baladaUž od rájeVelká filmová loupežZázračné dítěŠpanělská paradentózaKus životaMarné cesty holubůPrincezny nejsou vždycky na vdáváníRobotózaVýjimečná situaceŽáku Kašíku, nežeň se!O nosaté čarodějniciAnděl s ďáblem v tělePod nohama nebeSvatební cesta do JiljíZbohom, sladké driemotyDěkuju, pane profesoreKdo si hraje, nezlobíTaneček přes dvě peklaDostihLáska na druhý pohledObjednaná vraždaVelké malé vodyZralé vínoJak napálit advokátaMůj nezdolný levSvítalo celou nocZlatý náhrdelníkAnglický biftek s českou oblohouPan Vok odcházíPastýřův darRovnice o jedné krásné neznáméTím pádemUpír ve věžákuSólo pro starou dámuTajemství Ocelového města„Já už budu hodný, dědečku!“Což takhle dát si špenátHop - a je tu lidoopNa rohu kousek od metraRudý primátor


Aktualizace osobnostního profilu Josef Větrovec: 2.11. 2023 04:21